Megdöbbentő dologra világít rá egy e-cigarettával kapcsolatos, új tanulmány, amelyet a Tufts Egyetem kutatói publikáltak. 

A kutatók szerint azoknak, akik e-cigarettát szívnak, jóval nagyobb eséllyel lesznek szuvasak a fogai, mint azoknak, akik nem használják a terméket.

Az e-cigi fogszuvasodást okozhat

Sok dohányos megörült, amikor felbukkant a piacon az e-cigaretta, mert úgy gondolták, hogy az a hagyományos cigaretta egészséges alternatívája lehet, és segíthet a leszokásban. A kutatók azonban már a divathullám elején figyelmeztettek, hogy az elektromos cigaretta egyáltalán nem egészséges, sőt komoly veszélyeket hordozhat magában. 

A HVG egy a The Journal of the American Dental Associationban megjelent, a Tufts Egyetem kutatói által publikált tanulmányt idéz, amelyből kiderül, hogy az e-cigarettát használó embereknél jóval nagyobb a fogszuvasodás kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem használnak ilyesmit.

A tanulmány vezető szerzője, Karina F. Irusa szerint ez az első olyan tanulmány, ami az elektromos cigaretta használata és a fogszuvasodás közötti kapcsolatot vizsgálja. A kutatók 13 ezer 16 évnél idősebb alanyt vizsgáltak, akik 2019 és 2022 között jártak az egyetem valamelyik fogászati klinikáján. 

Ebből az derült ki, hogy az e-cigizők esetében a fogszuvasodás valószínűsége 79 százalék, míg a kontrollcsoport esetében ez csak 60 százalék, írja a cikk. 

Ezek az eredmények függetlenek attól, hogy az elektromos cigaretta töltőanyagában volt-e nikotin. Irusa megjegyezte, hogy bár ezek csak előzetes adatok, a kockázat mértéke már így is egyértelmű. 

Fotó: Leonardo De La Cuesta / Getty Images Hungary

A fogszuvasodás megnövekedett kockázata annak köszönhető, hogy az e-cigaretta gőzében található cukor hozzátapad az e-cigit szívók fogához. Egy idén év elején kiadott kutatás szerint ez a gőz a száj mikrobiomját is megváltoztatja. A tanulmány azt is megállapította, hogy az anyag elősegítette a szuvasodást olyan területeken, mint az elülső fogak alsó széle, fogalmaz a cikk. 

A szakemberek úgy vélik, hogy a megnövekedett kockázatnak köszönhetően az e-cigit szívó embereknek évente több mint kétszer kéne fogászati kontrollra menniük, és magas fluoridtartalmú fogkrémet kéne használniuk. Ez jelentős többletkiadást jelentene a számukra. 

Hány éves korig kell leszokni a cigiről? Ha erről lecsúszol, már visszafordíthatatlan károkat okoz

Egy tanulmányban több mint 550 ezer amerikai felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták az 1997 és 2020 közötti időintervallumban. Az eredmény igen meglepő lett.

Képek: Getty Images Hungary

Source link