Dubaj olyan, mintha a jövőbe érkezne meg az ember: már a nemzetközi repülőtér is hatalmas, a belső terén pálmafák magasodnak, a város felhőkarcolói és modern épületei pedig ámulatba ejtik a turistákat. Én most utaztam először ide a Dubai Economy and Tourism jóvoltából, és bevallom, minden képzeletemet felülmúlta. Számomra hatalmas szerelem lett az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa, és bármikor újra szívesen visszamennék. 

Dubaj ősszel vagy akár télen is tökéletes úti cél, az átmeneti hónapokban ugyanis általában 25-35 fok között mozog a hőmérséklet, de általában a leghidegebb időszakban sem megy 20 fok alá. A városban rengeteg különböző szállás – szálloda, apartman vagy airbnb – közül választhatnak a turisták, a hipermoderntől a hagyományosig, az olcsóbbtól a luxuskategóriásig. Mi az Al Seef Heritage Hotel Curio Collection by Hiltonban szálltunk meg, ami a régi, történelmi városrészben helyezkedik el. A hotel az épületeivel, a köztük lévő kis utcákkal, a boltokkal és a kávézókkal teljesen olyan, mint egy hangulatos arab falucska. Ráadásul nemcsak kívülről, hanem belülről is a hagyományos stílust tükrözi.

Az Al Seef Heritage Hotel autentikus hangulata magával ragadja a vendégeket.

Mi utazással együtt öt napot töltöttünk Dubajban a csapattal, hétfő éjjel érkeztünk az Emirates járatával, és péntek korán reggel indultunk haza, így három aktív, programokkal teli napunk volt. Most pedig összegyűjtöttem, mik azok a helyek, amiket nem érdemes kihagyni az ide látogatóknak, és amik ennyi időbe is beleférnek.

Helyek, amiket érdemes megnézni Dubajban

A világ legmagasabb épülete: a Burdzs Kalifa

A Burdzs Kalifa egyértelműen Dubaj kihagyhatatlan látványossága. A világ legmagasabb épülete a maga 828 méterével kiemelkedik a város látképéből. A felhőkarcolót 2004 szeptemberében kezdték építeni, majd 2010 januárjában adták át, és nyitották meg a nyilvánosság előtt. Nemcsak kívülről, hanem belülről is lenyűgöző, ráadásul a 163 emeletes torony 124., 125. és 148. emeletén is van kilátó. 

A Burdzs Kalifa és kilátás a Burdzs Kalifa tetejéről.

A Burdzs Kalifa és kilátás a Burdzs Kalifa tetejéről.

A világ leggyorsabb liftjében nemcsak azt nézheted, hogy hány méternél vagy hány másodpercnél tartasz, hanem a digitális falakon azt is, hogy épp mikor „hagyod el” más országok kiemelkedő épületeit, mondjuk az Eiffel tornyot magasságban. Az At The Top élményt választóknak a 124. és 125. emelet szabadtéri teraszára lépve hihetetlen élményben és látványban lesz részük. Engem teljesen elkápráztatott, hogy szinte egész Dubajt belátni innen, a többi óriási épület pedig a Burdzs Kalifáról már meglepő módon nem is tűnik olyan hihetetlenül nagynak.

Kilátás a Pálma-szigetekre: The View&Next Level

Gyönyörű kilátásból sosem elég, főleg akkor nem, ha az ember az 54. emeletről, 240 méter magasról csodálhatja meg a híres mesterséges, pálma alakú szigetek egyikét, a Palm Jumeirah-t, aminek építéséhez 90 millió köbméter, a Perzsa-öböl aljából nyert homokot és 7 millió tonna követ használtak fel. A kilátóba vezető úton pedig a sziget történetét is megismerhetik az odalátogatók. Érdemes naplementére időzíteni a látogatást, hogy még gyönyörűbb látvány táruljon eléd. 

Kilátás naplementében a View at the Palm The Next View kilátójából.

Kilátás naplementében a View at the Palm The Next View kilátójából.

Séta és csúszda 219,5 méter magasban: Sky View 

Az biztos, hogy Dubaj egy része a magasság kedvelőinek épült, vagy épp azoknak, akik szeretnének kilépni a komfortzónájukból, és egészen új, merész dolgokat kipróbálni. Az Address Sky View Hotel pedig tökéletes helyszín erre: nemcsak kinézhetsz 219,5 méter magasból, de az Edge Walk során egy vastag fémrácson keresztül ki is sétálhatsz az épület oldalára, sőt ki is lóghatsz, kihintázhatsz onnan – persze, a megfelelő rögzítés és biztonsági intézkedések mellett.

Kilátás az Edge Walk séta közben, túravezetőink pedig éppen azt mutatják, mit kellene utánuk csinálnunk.

Kilátás az Edge Walk séta közben, túravezetőink pedig éppen azt mutatják, mit kellene utánuk csinálnunk.

Lehet, hogy elsőre ijesztően hangzik, de érdemes bevállalni! Én is tartottam tőle kicsit, de összegyűjtöttem minden bátorságomat, és életem egyik legjobb élménye lett. Az erről készült, nyomtatott, profi fotót – amit helyben meg lehet vásárolni, bár elég borsos áron – pedig azóta is jól látható helyen őrzöm a dolgozószoba polcán. És itt még nincs vége: aki szeretné, egy, a felhőkarcoló oldalán elhelyezkedő, fedett üvegcsúszdán is lecsúszhat egy emeletet. 

Mohammed Bin Rashid Könyvtár

Dubaj egyik új kincse, a Mohammed Bin Rashid könyvtár 2022 júniusában nyitotta meg kapuit. Az egymilliárd dirhamos könyvtárat őfelsége Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum avatta fel. A hétemeletes, ultramodern épület több mint 1,1 millió arab és idegen nyelvű nyomtatott, valamint digitális könyvet foglal magába, továbbá 6 millió feletti számban szakdolgozatokat, mintegy 73 000 kottát, 75 000 videót és körülbelül 13 000 cikket. A 325 évet felölelő archívuma 5000-nél is több korábbi nyomtatott és digitális folyóiratot, hozzávetőlegesen 35 000, a világ minden tájáról származó nyomtatott, illetve digitális újságot és közel 500 ritka gyűjteményt mondhat a magáénak.

A gyönyörű, modern, monumentális épület belülről is egészen más, mint egy átlagos könyvtár.

A gyönyörű, modern, monumentális épület belülről is egészen más, mint egy átlagos könyvtár.

A könyvtár létesítményei a legújabb technológiát és mesterséges intelligenciát alkalmazzák, mint például az automatizált tárolási és elektronikus könyvkereső rendszer, az önkiszolgáló kioszkok, a könyvdigitalizációs laboratórium, a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság technológiák, a látogatók kérdéseire pedig intelligens robotok válaszolnak. Az épület tervezésénél a környezetvédelemre is nagy figyelmet fordítottak: energiájának 10%-át a tetejére szerelt napelemekből nyeri el, a klímaberendezésekből a vizet újrahasznosítják a zöldfelületek öntözésére.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Jövő Múzeuma

A The Museum of the Future egyáltalán nem egy átlagos múzeum, így azoknak is jó választás, akik nem rajonganak annyira a kiállításokért, esetleg kisebb gyermekkel utaznak. A világ legszebb épületeként ismert múzeum már kívülről feltűnést kelt, de belülről is legalább olyan különleges. Aki ide belép, az egészen 2071-ig utazhat, méghozzá a legmodernebb technika segítségével. Az út az űrhajóként kinéző liftben kezdődik, ahonnan végignézhetjük és átélhetjük a kilövést, a különböző emeleteken pedig a jövőbeli élet különböző területeit ismerhetjük meg. A kiállítások interaktívak, és azt is megmutatják, hogyan képzelik el a tervezők a világot közel ötven évvel később. 

A Jövő Múzeuma kívülről és belülről is lenyűgöző.

A Jövő Múzeuma kívülről és belülről is lenyűgöző.

Infinity des Lumières

A híres Dubai Mall bevásárlóközpont épületén belül található az Infinity des Lumières kiállítás, ami a művészetet mutatja be, méghozzá olyan módon, hogy garantáltan mindenkit megragad. A legkorszerűbb technológiát alkalmazó kulturális élmény során a sötét termek szinte minden centiméterére vetítenek, így az ember része lehet a művészetnek, átélheti azt. 

Nekem a Destination Cosmos – The Ultimate Challange című kiállítást volt szerencsém megnézni, és tényleg úgy érezhettem, mintha az űrben lennék, vagy épp egy másik bolygón állva mozogna alattam a talaj. Az utazás a CNES nyomkövető állomástól kezdődik, majd a Marson, a Jupiteren, a Szaturnuszon és a Naprendszeren át folytatódik.

Ismerd meg Dubaj történelmét az Al Shindagha Múzeumban

A Dubaj vízi útja, azaz a Dubai Creek mentén elhelyezkedő Al Shindagha Múzeumban a nemzet múltját, hagyományait, és a város történelmét ismerhetik meg az oda látogatók. A kiállítás interaktív módon vezeti végig az érdeklődőket a terüket évszázadok óta tartó, drámai fejlődésén egészen a kezdetektől. Megtudhatjuk, hogyan, minek köszönhetően lett ilyen gazdag Dubaj, hogy hatott rá a tengeri kereskedelem, a második házban pedig a parfümök fontosságát és szerepét ismerhetjük meg: ezeken keresztül fedezhetjük fel az emirátusi kultúrát, és persze minden különleges aromát megszagolhatunk.

A Jumeirah mecset

Az 1979-ben megnyílt Jumeirah mecset Dubaj egyik leglátogatottabb és legszebb mecsete, melynek ajtaja nyitva áll a turisták előtt is. A vezetett túra során mindent megtudhatunk a gyönyörű épületről, a muszlim kultúráról és szokásokról, az imákról, megmutatják, hogy kell megmosakodni, megtisztulni az imák előtt, megfogni és olvasni a Koránt, de azt is elmesélik, miért nem kötelező a mecsetbe járni a nőknek, vagy hogy ha mégis ellátogatnának ide, hol imádkoznak. 

Fűszer- és aranypiac

A Deira kerületben található fűszer- és aranypiac – azaz souk – szintén kihagyhatatlan a dubaji látogatás során. Nyüzsgő, zsúfolt kis utcák, díszes kendők, különleges aromák, csillogó ékszerek, a turistákat szólongató, vidám árusok és persze az elmaradhatatlan alkudozás – ez jellemzi a híres bazárokat, amik hangulata azonnal beszippantja az embereket. 

Rengeteg jó minőségű fűszer közül válogathatnak itt a vásárlók, vehetünk például sáfrányt, kurkumát, fahéjat, vaníliarudakat, de a teák és az édességek kedvelőinek is igazi kánaán a piac, hiszen a szálas teák mellett aszalt, sőt akár csokival bevont, pisztáciával vagy például mandulával töltött datolyát is beszerezhetnek. Alkudozni pedig nem csak szabad, hanem egyenesen kötelező.

A piacon kendőket, fűszereket, sőt egészen extrém arany ékszereket is vásárolhat az ember.

A piacon kendőket, fűszereket, sőt egészen extrém arany ékszereket is vásárolhat az ember.

Én például három nagy zacskónyi édességet, egy zacskó jázmin-, illetve egy zacskó hibiszkuszteát vettem az eredeti, körülbelül 13 ezer forintnyi dirham helyett kevesebb mint hatezer forintnyi összegért. A kendőkből pedig úgy tapasztaltam, hogy akár 70-80%-ot is lehet alkudni. Az árusok kedvesek, közvetlenek, mosolygósak, általában beszélnek legalább egy keveset angolul, és sokszor még viccesek is. Örömmel egyezkednek, és néha egy kis humort is csempésznek a beszélgetésbe.

Bár tény, hogy maga az utazás és a belépők nem olcsók, Dubaj mégsem megfizethetetlen úti cél, és Magyarországról is egyre többen látogatnak el ide. Az alábbi galériában pedig még több kedvcsináló fotót mutatok a fentebb említett helyekről.

Képek: Femina, Getty Images Hungary, visitdubai.com.

A cikkben szereplő fotók szerzői jog védelme alatt állnak.

Source link