Ahol állat van a háznál, ügyelni kell arra, hogy a karácsonyfa is kutya- és macskabiztos legyen. Ez nem olyan egyszerű feladat, az állatoknak ugyanis nagyon tetszik a színes fa, a villódzó égők, a zörgő díszek, amelyek szinte hívogatják egy jó játékra őket.

Főleg a kiscicák, kölyökkutyák veszélyesek a karácsonyfára – vagy épp a karácsonyfa rájuk -, de minden életkorú állatnál észben kell tartani a fokozott biztonsági szabályokat. Ha ezekre odafigyelsz, minimálisra csökkentheted a balesetek kockázatát.

Így lesz a karácsonyfa kutya- és macskabiztos

Az első feladat, hogy a karácsonyfa biztonságosan legyen rögzítve. Erre a legjobb egy stabil, négylábú talp. A háromlábú talpak gyakran billegnek, az állat könnyen felborítja őket. A fát állítsátok a sarokba, és legalább két ponton kössétek ki.

Sokan szeretnek a karácsonyfa talpába vizet önteni, amelyhez még valamilyen növényvédő szert is adagolnak. A tiszta vízből nem lehet gond, de ha háziállat is lakik a családban, a vegyszert felejtsd el: biztos, hogy lefetyelni fog belőle, ami súlyos mérgezést okozhat.

A fenyőfa díszítésekor vedd figyelembe, hogy hacsak lehet, játszani fog vele. Az érzékeny, törékeny díszeket tedd minél magasabbra. Ugyanez a helyzet a szaloncukorral, ami a kutya és a macska számára egyértelműen tiltott, mérgező, ezért olyan magasra kösd őket, ahol nem fenyeget a veszély, hogy megtalálják és megkóstolják őket.

Kerüld az apró gyöngyökből álló girlandokat, mert a kutyák és a cicák is könnyen megeszik a darabjaikat.

A karácsonyfa aljára aggass természetes anyagokból készülő, ütésálló, tárgyakat, akár alufóliagalacsint vagy néhány üres szaloncukorpapírt. Ha a fa megfelelően van rögzítve, ezekkel nyugodtan játszhat, és talán így a kényesebb, magasabban fekvő díszekről is elterelődik a figyelme.

Az égőket úgy helyezd el, hogy se belegabalyodni ne tudjanak, se megrágcsálni őket. A padlón fekvő részeihez használj huzalvédőt. Az égőket befújhatod valamilyen, számukra kellemetlen szagot árasztó permettel, hátha távol tartja őket. Égő fényfüzérrel még az összes biztonsági intézkedés mellett se hagyj egyedül kutyát vagy macskát, mert így is eszükbe juthat megrágni, ami végzetes lehet.

Semmiképp ne tegyél valódi, égő gyertyát a fára, akkor sem, ha bent vagy a szobában. Könnyen lehet, hogy az állat fürgébb, mint te, és egy pillanat alatt lángba boríthatja a lakást.

Éjszaka, vagy amikor nem vagytok otthon, zárd el kedvencedet a fától. Legjobb, ha becsukod az ajtót, és így egyáltalán nem tud felügyelet nélkül bemenni az adott helyiségbe.

Egyéb karácsonyi biztonsági szabályok kutyás és macskás családoknak

Az ünnepek alatt pluszveszélyeknek is ki vannak téve az állatok. Ne adj nekik mindenféle édes sütit, csokit, túl zsíros húsokat. Ha nincsenek chipezve, legalább egy nyakörvet adj rájuk, amin az elérhetőséged van, a nagy jövés-menésben ugyanis előfordul, hogy néhány állat megszökik.

A cicára ne adj jópofának tűnő karácsonyi jelmezt. Lehet, hogy elviseli, de biztos, hogy kényelmetlen neki.

Legyél az állathoz az ünnepek alatt türelmes. Lehet, hogy rosszul viseli az ismeretlen vendégeket, vagy azt, ha ti hagyjátok a megszokottnál hosszabb időre egyedül. A rokon gyerekeket kedvesen kérd meg, hogy ne nyüstöljék a kutyát, cicát, ha ő erre nem vevő. Erre az ő érdekükben is szükség van, mert ha az állat odakap, megkarmolja, annak mindig sírás a vége.

És végül: kezeld a helyzetet lazán. Készülj fel rá, hogy egy-két karácsonyfadísz bánni fogja az ünnepeket, de ez szinte kikerülhetetlen. A karácsony nem fog úgy lezajlani, mintha nem élne háziállat a családban, de nem is ez a cél: ők is a család részei, így velük lesznek teljesek ezek a napok.

(Képek: Getty Images Hungary)

 

Source link