VIII. Henriknek élete során hat felesége és több szeretője is volt, így az ember azt gondolhatná, hogy uralkodása alatt szabadosan kezelték a szexet, de valójában ez nem így van.

A Tudor-korban nagyon furcsa szabályok vonatkoztak a nemi életre: az egyház, illetve a király még azt is megszabták, miért és mikor szeretkezhet a nép.

Ilyen volt a szex VIII. Henrik uralkodása alatt

Csak házasok közt és csak gyermeknemzés céljából

Hivatalosan a szexuális aktust csakis akkor engedélyezték, akkor számított legálisnak, ha a két fél házas volt. Ehhez egyébként akkoriban nem kellett feltétlenül hivatalos ceremónia, csupán egy tanúk előtti eskü. Úgy vélték, a nők Évához hasonlóan hajlamosak elcsábulni, és fogékonyak a bűnökre, testük gyakran vágyik a gyönyörre, ezt pedig úgy lehet kordában tartani, ha csakis a házasságon belül szabad a szex. 

Az egyház szerint az együttlét nem szólhatott az élvezetről, elméletileg még férj és feleség is csak gyermeknemzés céljából feküdhettek le egymással. Az utódnemzés egyébként nemcsak a hétköznapi embereknél volt fontos, hanem a király esetében is, sőt nála a trónutódlás szempontjából különösen, de VIII. Henriknek sokáig nem született fiúgyermeke. 

Amikor és ahogyan tiltott volt az aktus

Az egyház azt is megszabta, hogy a hét melyik napján szabad, és melyiken nem szabad szeretkezni. Szerdán, pénteken, vasárnap, valamint nagyböjt idején, adventkor és pünkösdkor, a nagyobb ünnepek előtt egy napig és az áldozás előtt három napig tilos volt a szex, de nem lehetett együtt a pár akkor sem, ha a nő menstruált, terhes volt, vagy szoptatott. Szülés után egy hónapig szintén tiltott volt az aktus. Csoda, hogy akkoriban bárki teherbe esett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindemellett a felek nem vetkőzhettek le teljesen meztelenre a szeretkezéshez, és csak a misszionárius póz volt engedélyezett.

Károsnak tartották a túl sok szexet

Az egyház részben azért volt „szexellenes”, mert féltek attól, hogy a gyönyör hajszolása nem kívánt viselkedést hoz ki az emberekből. Éppen ezért néhányan úgy gondolták, és azt terjesztették, hogy a túl sok szex káros. 1509-ben John Fisher, Rochester püspöke is azt hangsúlyozta, hogy a „test mocskos vágya” káros, de azt is hozzátette, hogy az orvosok szerint a testnek jobban fáj egy kis magömlés, mint tízszer annyi vér kiontása.

Az egyház ellenezte a fogamzásgátlást

Az egyház ellenezte a fogamzásgátlást, csakis abban az esetben tartották elfogadhatónak, ha a nő életét veszélyeztette volna a terhesség. Ez persze nem azt jelentette, hogy a korabeli asszonyok ne vetettek volna be néhány – nagyon is furcsa – módszert. Bevett technika volt például, hogy mákból, tojásfehérjéből, libazsírból vagy mézből készült krémeket alkalmaztak, de az orvosi lapok azt is ajánlották nekik, hogy viseljék egy menyét levágott heréit nyakláncként a melleik között, ez ugyanis majd megvédi őket a teherbeeséstől.

A fenti szabályok bár hivatalosan éltek, sokan megszegték őket, ami nem is csoda. A házasságtörés és a prostitúció is jelen volt a korban, de arra igyekeztek ügyelni az emberek, hogy intim életük részleteit titokban tartsák. 

A honfoglaló magyarok szexuális élete

A 9-10. században az intimitást a természetesség és a ma már túlságosan is erősnek ható nyíltság jellemezte. Dr. Józsa László Szex a középkori Magyarországon című könyvében érdekes részletekre világított rá a honfoglalók szokásaival, nemi életével kapcsolatban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Source link