Napjainkban az édesapák nagy része szeretne jelen lenni gyermekük születésénél, illetve általában a kismamák számára megnyugtató, ha ebben az embert próbáló helyzetben foghatja párja kezét.

A leendő apukák olykor nehezen találják meg, mi is a feladatuk a szülőszobán, de ebben sokat segíthetnek a szülésfelkészítő tanfolyamok.

Az apa szerepe a szülőszobán

Vannak édesapák, akik tartanak attól, hogy szenvedni látják párjukat, netán feleslegesnek érzik magukat a szülőszobán, nem tudják, mit is kellene csinálniuk. Ez érthető, hiszen a szülésnek lehetnek olyan szakaszai, melyek az édesapák számára ijesztőek, illetve olyanok is, melyek túlságosan lassúak, már-már unalmasak. Ilyenkor jobb kicsit háttérbe húzódni, illetve figyelni az édesanya jelzéseit. Megesik, hogy a csendes várakozásból, az elbambulásból az alábbi rövid videón látható vicces esetek történnek.

A hazai kórházakban hivatalosan a ’80-as évek óta van lehetőség az apás szülésre. Ekkoriban már voltak szakemberek, akik kezdték kapizsgálni, hogy a komplikációmentes szülésre akkor van a legnagyobb esély, ha a kismama biztonságban érzi magát. Ehhez pedig a szülésznőn és az orvoson kívül kell hogy jelen legyen olyan személy, akiben az édesanya megbízik, aki nyugtatóan hat rá.

Legfontosabb az érzelmi támogatás

Az apa elsődleges érzelmi támogatást nyújthat a vajúdó nő számára. A puszta jelenléte, érintése segíthet átlendülni a szülés folyamatának nehezebb szakaszain. Fontos azonban leszögezni, hogy csak az a fajta támogatás jelent segítséget az édesanya számára, ami az ő igényeihez alkalmazkodik. Lehet, hogy a vajúdás során jólesik számára a simogatás, a derék-keresztcsonttájék masszírozása, de az is előfordulhat, hogy nem tudja elviselni ilyenkor az érintést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu 3 kötetében található receptek nem tartalmaznak allergén összetevőket – glutént, tejet, tojást. Kompromisszumok nélkül válogathatnak közöttük az étrendváltók, a reformerek és a kíváncsiak. 

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Az édesapa feladata, hogy puszta jelenlétével, a kellő pillanatban kimondott szavaival nyugodt légkört teremtsen ahhoz, hogy az anya képes legyen elvégezni azt a testi-lelki munkát, amely a baba világrahozatalához szükséges. A pozitív megerősítések a vajúdás és a szülés során rendkívül fontosak, a testi érintések nem csupán érzelmileg lehetnek lényegesek, de segítik az oxitocin termelését, mely előbbre viszi a szülés folyamatát.

Ezenkívül az apa jelenléte oldja a kiszolgáltatottság érzését is, szükség esetén pedig képviselheti az anya és a baba érdekeit: sajnos a kórházi protokollra hivatkozva sok esetben hoznak a szakemberek döntést olyan beavatkozásokról, melyek elkerülhetőek lennének. A szülészeti erőszak fogalma az elmúlt években mind ismertebbé vált hazánkban is. Erről a témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Apás szülés képeken

Aggódó, szeretettel és meghatottsággal teli arcuk pedig mindent elárul az érzéseikről.

Borítókép: Getty Images Hungary

Source link