Az újonnan beszerzett konténerkazánok már az októberben kezdődő fűtési szezonban üzembe kerülhetnek négyszáz helyszínen, derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményéből. 

Egy milliárd forinttal támogatja a hazai gyártókapacitás kiépítését a kormány. 

Kik jogosultak a kazántámogatásra?

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közölte, hogy az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs egyes állami épületek alternatív fűtési módokra való átállítását kezdeményezte. A TIM javaslata alapján a feladat úgynevezett konténerkazánok üzembe helyezésével teljesíthető. 

Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

A biomasszát és pelletet elégető eszközök telepítéséhez nem kell időigényes engedélyeztetés, és a rendszerbe kötés is néhány nap alatt elvégezhető. 

A kormány döntése nyomán első körben már az októberben kezdődő fűtési szezon végéig 400 konténerkazán beszerzéséről és üzembe helyezéséről gondoskodik a Technológiai és Ipari Minisztérium. A berendezések egy részét külföldről fogják megvásárolni, de az állam 1 milliárd forintos támogatást biztosít a magyarországi gyártókapacitás kiépítéséhez is. Ez az összeg a szükséges beruházás teljes értékének több mint harmadát fedezheti. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az új kazánokat elsősorban iskolák, óvodák, bölcsődék és bentlakásos szociális otthonok kaphatják meg. A helyszínek kiválasztására és a telepítés sorrendjének meghatározására a TIM és a Belügyminisztérium közös munkacsoportot hoz létre. 

Megbetegedhet a gyerek a 18 fokos tanteremben? Ezt gondolja a gyermekorvos

Egy házi gyermekorvost és a Nemzeti Pedagóguskar elnökét is megkérdezték a helyzettel kapcsolatban.

Képek: Getty Images Hungary

Source link