Idén szeptember végéig csaknem 5600 lakás gyulladt ki Magyarországon, hívja fel a figyelmet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közleményében. 

Fontos, hogy a háztulajdonosok szakemberekkel ellenőriztessék otthonaik fűtőeszközeit és kéményeit a fűtési szezon kezdete előtt, mert nagy bajt előzhetnek meg vele. 

Erre nagyon kell figyelni a fűtési szezon előtt

Az idei 5600 lakástűz következtében 443 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett. 58 emberen már nem lehetett segíteni, derül ki a közleményből. 

A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 64 év, a legfiatalabb 28, a legidősebb 102 éves volt. Leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be, írják.

A tűzoltók az égő épületekből 310 embert mentettek ki. A lángok megfékezése átlagosan negyven percet vett igénybe. A leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott: áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra.

Fotó: thianchai sitthikongsak / Getty Images Hungary

A lakástüzek harmincnyolc százalékát tíz percen belül eloltották a tűzoltók. A háromnegyed év során keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 3737 órára volt szükség, az égő épületekhez 11 183 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 84 ezer négyzetméternyi terület égett le, írja a főigazgatóság.

704 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, tárolóban vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. 255 épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a beavatkozást.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a legbiztonságosabb, ha úgy kezdünk neki a fűtési szezonnak, hogy előtte egy szakember ellenőrizte a fűtőeszközünket, és egy kéményseprő megvizsgálta a kéményünket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, hívják fel a figyelmet, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 849 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltókat, 124 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 9-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt, tették hozzá.

Ötezer éve lángol a világ legősibb tüze: ezért nem aludt ki soha, egyszer sem

A tudósok szerint a lángok már ötezer éve biztosan égnek, de vannak olyan szakemberek, akik úgy gondolják, hogy akár már 500 ezer évvel ezelőtt is lehetett itt tűz.

Képek: Getty Images Hungary

Source link