Szeptember 21-én már beszámoltunk arról, hogy III. Károly király Erzsébet királynőéhez képest egy sokkal visszafogottabb és szerényebb koronázási ceremóniát szeretne, ám akkor még pontos részletek nem derültek ki az ütemtervvel kapcsolatban.

A Daily Mail egy friss írásában foglalta össze, eddig miket tudtak meg az újdonsült király koronázási szertartásáról.

Ilyen lesz Károly király koronázási ceremóniája

Az Aranygömb hadművelet néven ismert ceremóniára jóval kevesebb embert hívnak meg. Míg Erzsébet királynő koronázására több mint 8 ezer fő vett részt, addig Károlyén csak 2 ezren vehetnek részt. Persze utóbbi szám sem kevés, de ez mégis csak egynegyede annak, amennyien az 1953-as ceremónián voltak. Több száz nemesi származású embert és parlamenti képviselőt húztak ki eddig a vendéglistáról.

Károly király koronázása alig egy órás lesz csak. Erzsébeté ezzel szemben három óráig tartott.

Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

Sokkal rövidebb lesz, Erzsébeté körülbelül három óráig tartott, a király ezzel szemben megelégszik az egyórás ceremóniával.

Az öltözködési protokollon is lazítanak a tervek szerint, a koronázási palást helyett egy elegáns öltöny is elegendő lesz. Az ősi és időigényes rituálékat is elhagyják annak érdekében, hogy minél rövidebb legyen a ceremónia. Persze lesznek olyan rituálék, amiket nem hagynak ki, ilyen például az a pillanat, amikor az uralkodót felkenik az előre megszentelt olajjal. Vallásilag és kulturálisan sokszínűbb lesz, a nyelvezetet úgy alakítják majd át, hogy a modernebb közönség számára is érthető legyen.

Az is kiderült, hogy Vilmos herceg valószínűleg fontos szerepet játszik majd a szertartás megtervezésében.

GettyImages-1243072898

Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

Erzsébet királynő koronázási szertartása nagybátyjáéhoz hasonlított, sokkal fényűzőbb volt az apjáénál, ám Károly nem folytatja ezt a családi hagyományt, egyszerűbb, rövidebb és változatosabb szertartásra vágyik, amely a modern Nagy-Britanniát tükrözi.

– A király sok dologtól megfosztotta a koronázását, elismerve, hogy a világ megváltozott az elmúlt 70 évben – mondta egy palotai bennfentes a brit lap újságírójának.

Pontos időpontról még nem adott ki közleményt a palota, ám a héten a Bloomberg a parlamenti forrásaira hivatkozva közölte, hogy várhatóan 2023. június 3-án tartják meg a szertartást.

Erzsébet királynő élete fotókon

Képes összeállításunkkal Erzsébet királynőre emlékezünk.

Cover- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Source link