Ahogy azt az előző évtizedekben megszokhattuk, idén is eljön az ősszel esedékes óraátállítás. Ez évente kétszer történik meg, mindig más időpontban, március és október egy előre kijelölt – általában utolsó – vasárnapján.

A kérdés hamarosan ismét aktuálissá válik, hiszen 2022-ben október 30-án, vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára állnak vissza automatikusan a digitális órák, az analóg készülékeket pedig ez alapján kell majd egy órával visszatekerni. Ezzel elkezdődik a téli időszámítás.

Óraátállítás 2022 októberében – nem mindenki szerint szükséges

Magyarországon először a 20. század közepén vezették be a tavaszi és a téli óraátállítást elektromos kapacitási nehézségek miatt, majd eltörölték, és újra csak 1980-ban tért vissza az emberek életébe energiamegtakarítási céllal. Így az emberek ugyanis sokkal jobban ki tudták használni a napfényes órákat, és kevesebb áramot kellett használniuk. 

Fotó: amriphoto / Getty Images Hungary

A kétezres évek elejétől azonban egyre többen megkérdőjelezik, hogy valóban szükséges-e az átállítás, hiszen az egyórás változás komoly hatással van az emberi szervezetre, és sokaknak még a hormonháztartását is felboríthatja.

– Kutatások szerint a tavaszi óraátállítást követő első éjszakán mintegy 40 perccel alszunk kevesebbet, mely idővel 19 percre csökken, de az elveszett idő teljesen nem tűnik el. Azt pedig igenis megérzi a szervezetünk, ha mesterséges módon megbontjuk az évmilliók során kialakult biológiai ritmusunk, alvás esetében a cirkadián ritmusunkat – fogalmaz a helyzettel kapcsolatban a Pénzcentrum cikke. 

Ezenkívül az óraátállítás a korábbi energiamegtakarítási célt is egyre kevésbé szolgálja, hiszen 2018-ban csupán 450 forintot lehetett így fejenként spórolni.

Éppen ezért 2019-ben az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, a határozat szerint minden ország maga dönthetné el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e véglegessé tenni. A döntés akkor 2021-es kezdésről szólt, ám azóta nem sokat hallani az ügyről, mert a koronavírus, majd az Ukrajna elleni orosz támadás érthető módon háttérbe szorította a témát. 

Később az Európai Parlament is belátta, hogy nem lenne okos ötlet a tagállamokra bízni a döntést, sokkal inkább egy egységes rendszer lehetne megoldás a problémára. Ám érdemben azóta sem igazán foglalkoztak vele, így valószínűleg még 2023-ban is számíthatunk rá, hogy egy órával előre, illetve vissza kell majd állítani az órákat.

Mi történik a testedben az óraátállításkor? Így érd el, hogy ne viseljen meg

Most nyersz egy órát, de nem biztos, hogy nem fizeted meg az árát.

Képek: Getty Images Hungary

Source link