Ha valaki új társaságba kerül, állásinterjúra vagy randira megy, elgondolkodhat, hogy hogyan lehetne szimpatikusabb mások számára: ha sokat beszél, vagy ha keveset?

Természetesen az a legjobb, ha az ember önmagát adja, mégis érdekes pszichológiai oldalról is megvizsgálni, ki rokonszenvesebb, aki szűkszavú, vagy aki bőbeszédű.

Ki szimpatikus: aki sokat, vagy aki keveset beszél?

A kérdés megválaszolásához érdemes segítségül hívni a tudományt, a Chicagói Egyetem és a Virginiai Egyetem kutatóinak közös kutatásai ugyanis erre a talányra keresték a megoldást.

Az emberek azt gondolják, a visszafogottság jobb, mint az, ha valaki szívesen és sokat nyilvánul meg. Hisznek abban, hogy nem szabad, nem illik eluralni a beszélgetéseket, és inkább érdemes hallgatni, mint beszélni, ha szeretnénk pozitív benyomást tenni másokra. Ugyanakkor azt is gondolják, hogy ahhoz, hogy a másik ember érdekesnek véljen valakit, jó, ha sokat beszél. Ha pedig az a cél, hogy két ember élvezze a beszélgetést, akkor az emberek szerint mindkét félnek egyforma sokat kell beszélnie.

A kutatók viszont rácáfoltak ezekre az elképzelésekre. Három tanulmányban vizsgálták az emberek meggyőződéseit arról, hogy mennyit kell beszélniük, amikor idegenekkel beszélgetnek, ezután bevittek néhány idegent a laborba, és elbeszélgettek velük. Mindegyik párhoz 30-70 százalékos, 40-60 százalékos vagy 50-50 százalékos időfelosztást rendeltek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha az emberek azt gondolták előzőleg, hogy jobban tetszenek a beszélgetőpartnernek, ha kevesebbet beszélnek, valójában ennek az ellenkezője derült ki. Az emberek sokkal inkább szimpatizáltak azokkal, akik sokat beszéltek.

A tetszés, az érdeklődés és az élvezet szintén együtt járt, ezeket sem lehetett szétválasztani – mindez összhangban van az úgynevezett haloeffektussal, vagyis hogy hajlamosak vagyunk globális benyomásokat kialakítani másokról, és nem csak egy-egy részletet figyelünk meg rajtuk.

Ne aggódj mindig: így előzd meg!

A stressz, a szorongás, az aggodalmak pedig megkeserítik a mindennapokat. Ha szeretnél nemcsak testileg, de mentálisan is jól lenni, akkor érdemes megfogadnod Douglas LaBier washingtoni pszichoterapeuta tippjeit.

Source link