A legtöbb embernek vannak olyan holmijai, amelyeket nem használ. Akár ruhákról, akár cipőkről, működő háztartási gépekről vagy szórakoztatóelektronikai eszközökről van szó, bevételi források, hiszen el lehet adni őket az interneten. Valljuk be, így több hasznuk vehető – különösen a jelen gazdasági helyzetben -, mint ha csak porosodnának.

Ez persze csak akkor igaz, ha az adott holmi megfelel bizonyos alapkövetelményeknek. Az öltözködési cikkek akkor a legkelendőbbek, ha hibátlanok, de apró problémával is eladhatók, ha az ember őszinte vevőjéhez, és hajlandó alacsonyabb árat kérni a holmiért. Az elektromos eszközöket kizárólag akkor szabad eladni, ha működnek, hiszen egyrészt balesetveszélyesek lehetnek, ha hibásak, másrészt, ha elromlottak, akkor a vevő sem találja meg bennük a számítását. Érdemes tehát végiggondolni, miből válhat jó áru a neten.

Használt holmik eladása

Ha megvannak az eladásra szánt tárgyak, már csak el kell adni őket. Vajon hogyan tehető kelendőbbé, vonzóbbá egy adok-veszek oldalon hirdetett használt cikk? Vannak bizonyos általános aranyszabályok, melyek segítenek mielőbb pénzhez jutni.

Kell néhány jó fotó

Árudról készíts pár jó felvételt, több irányból. A jó fotó éles, ha tehát a te mobilod nem rendelkezik a legjobb kamerával, kérd kölcsön valaki másét. A holmi ne legyen gyűrött vagy piszkos. Egészében is mutasd meg, és ü gyelj arra, hogy a különböző szögek ne torzítsák el a formáját a képen.  A képeket nappali fényben és ne sárgás lámpafény mellett csináld, mert így a tárgy szebben mutat, a felvétel hangulata pedig kellemesebb érzetet kelt.

Vess be néhány extra trükköt is! Igyekezz olyan színek között fényképezni, melyek kellemesek a szemnek, és illenek a meghirdetett tárgyhoz. Ha a használt cikk doboza épen megvan, azt is helyezd a képre, hogy a termék újabbnak hasson. Amennyiben új holmit adnál tovább, a doboz különösen fontos részlet.

Milyen legyen a szöveg? – Bár az eladófelületen az áru tulajdonságai egyenként is megadhatók, mindenképp kell pár mondatnyi szöveg is a hirdetésbe. A jó szöveg tárgyilagos, rövid, oda nem illő információktól mentes, ám a megadott paraméterekhez képest pluszinformációkban gazdag. Ne hagyd ki a tárgy megnevezését, típusát, korát, állapotát, illetve méretét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél jó eladó – Végül eladóként bizonyos értelemben magad is el kell adnod, hiszen aki érdeklődik, szeretne egy szimpatikus, megbízható, könnyen elérhető embertől vásárolni. Ha valaki egy üzenetben a terméked felől érdeklődik, ne várakoztasd meg, válaszolj, amilyen gyorsan csak tudsz. Ha valami elháríthatatlanul hátráltat, kérj elnézést, és rövidesen térj vissza az érdeklődőhöz. Ne feledd, ő közben tovább nézelődhet, és lecsúszhatsz az üzletről!

Légy kedves és udvarias, és mindenképp őszinte! Mondd el bátran, ha valami nem stimmel az áruval, például karcos. Válaszolj készséggel az illető kérdéseire. Amennyiben további fotókat kér, ezt az igényt is érdemes kielégítened. Ha pedig egyeztetésre kerül a sor, lehetőségeidhez mérten érdemes rugalmasnak lenned. 

Gyűjtőpontok

Ha mégsem sikerül eladni a használt ruhákat, cipőket és egyéb holmikat, akkor gyűjtőpontokon is szívesen fogadják őket. Így ugyan nem keresel pénzt, de másokkal jót tehetsz.

Source link