A lábfej fájdalma sok ember számára ismerős érzés, hiszen ki ne tapasztalta volna már egy rossz cipő viselése után a kínzó érzést?

Azonban, ha nem ennyire egyszerű okra vezethető vissza a fájdalom, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a panaszt, ugyanis dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma is okozhatja.

Amikor lokális oka van a lábfejfájdalomnak

– A nem ergonomikusan kialakított cipők, a rendszeresen viselt magas sarkú, hegyes orrú lábbelik viszonylag gyorsan elvezethetnek a lábfejfájdalomhoz. Ennek főként az az oka, hogy az ilyen cipő természetellenes helyzetben tartja a lábat, ami nyilvánvalóan következményekkel jár.

– A csontkinövések a test azon pontjain alakulnak ki, ahol a csont dörzsöli az izmot vagy az inakat. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következményeként a környező szövetek begyulladhatnak. Ilyen okokra vezethető vissza a saroksarkantyú is, amelynek két típusa ismert: a Haglund-sarok, vagyis hátsó sarkantyú és a sarokcsontsarkantyú, vagyis talpi sarkantyú. A Haglund-sarok igen gyakran a nem megfelelő cipő hátsó részének nyomása miatt alakul ki, erre a terület kipirosodása, szemmel látható gyulladása is utalhat. A sarokcsontsarkantyú a sarok talpi részén képződhet, a fájdalom is ott jelentkezik. A rizikófaktorok közé tartozik még az álló munka, a túlzott megerőltetés és a túlsúly is. Mindezek hatására akár a járás is problémás lehet. 

– Kialakulhat még lábfejfájdalom az úgynevezett Morton-neuroma miatt, amely a talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata, és szintén gyakran összefüggésbe hozható a nem megfelelő cipők rendszeres használatával.    

Amikor gerinceredetű a fájdalom

A lábfej fájdalma néhány esetben az isiászból ered. Ez utóbbi a tévhitekkel ellentétben nem önálló betegség, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese.

Magát az isiászt is többféle betegség okozhatja, mint például a degeneratív porckorongbetegség, a deréktájon kialakult porckorongsérv, a csigolyaelcsúszás, az ágyéki gerinccsatorna-szűkület, és az isthmicus spondylolisthesis (a nagy igénybevétel miatt keletkező sorozatos mikrotraumák, amelyekből fáradásos törés alakulhat ki). Isiászra utaló tünet a derék fájdalma, amely valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel is kiváltható.

Fontos a pontos diagnózis

– Mielőtt valaki költséges talpbetétet vásárolna, érdemes kivizsgálni, pontosan mi okozza a lábfejfájdalmat – hangsúlyozza dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa.

– Nyilvánvalóan először ki kell zárni a súlyosabb okokat, a gerinceredetű betegségeket. Ennek eldöntésében a panaszok pontos ismerete nagyon fontos, hiszen porckorongsérvre utalhat például, ha csak az egyik lábfej érintett, az olyan gerinceredetű betegségek pedig, mint az ágyéki gerinccsatorna-szűkület vagy a csigolyaelcsúszás mindkét lábfejben okozhatnak panaszt. Azt is tudnunk kell továbbá, van-e nehézlábérzés, gyengeségérzet a lábfejben, gondot okoz-e a lábujjhegyen járás vagy a láb felemelése. Ha a kikérdezés, kivizsgálás és esetleg a képalkotó eszközök használata után kiderül, hogy nem gerinceredetű a panasz, eldönthetjük, milyen kezeléssel segíthetünk a legtöbbet. 

Fájdalomcsillapítástól a hosszú távú eredményekig

Gyors enyhülést hozhatnak a helyileg beadott gyulladáscsökkentő injekciók, de érdemes hosszú távon is gondolkozni. Igen jó eredményeket lehet elérni ugyanis a célzottan megválasztott kollagénkészítmények kúraszerű alkalmazásával. A kollagén egy zselatinos fehérje, amely megtalálható a porcokban, ízületekben, inakban és csontokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kezelés a gyakorlatban 4-6 alkalmas injekciós terápiát jelent, amit egy kis szünet után 4-6 alkalom lökéshullám-terápia is követhet. Ez utóbbi egy természetes alapokra épülő eljárás, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nemcsak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Hosszú távon ugyancsak hozhat jó eredményeket a rendszeresen végzett funkcionális gyógytorna. Végső soron a fájdalom nagymértékben csökkenthető, akár megszüntethető, a betegek mozgásszabadsága visszanyerhető, ezáltal pedig jelentősen javítható az életminőség. 

A cukorbetegeknek erre az 5 dologra muszáj figyelniük a lábaikon

A cukorbetegeknek oda kell figyelniük a lábaik ápolására, mert a lábamputálások jelentős részének hátterében az elhanyagolt diabétesz áll. Súlyos szövődményeket előzhetnek meg, ha körültekintőek. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link