A tartós kapcsolatokban sokszor a szenvedélyes csókok inkább gyors puszivá alakulnak. A változás persze természetes és érthető a rohanós hétköznapoknak és a megszokásnak köszönhetően, de a szakértők szerint egyáltalán nem biztos, hogy jó is.

Persze nincs semmi baj a „jó reggelt”- vagy „szia”-puszikkal, de Chelsie Reed párkapcsolati és szexterapeuta szerint rendes csókokat is be kell iktatni a napokba ahhoz, hogy megmaradjon a szerelem és az intimitás. Még azt is elárulta, hány másodpercesekre van szükség ehhez.

Legalább ilyen hosszúnak kell lennie egy csóknak

Elárulta, a csókolózásnak rengeteg előnye van, de a hossza is befolyásolja azt, hogy ezek mennyire érvényesülnek, mennyire lesz tőle bensőséges a viszony. A The Gottman Institute korábbi kutatásai arra világítottak rá, hogy legalább 6 másodpercesnek kell lennie egy-egy csóknak ahhoz, hogy a felek megtapasztalhassák a pozitív hatásokat, az agyban erősödjön a kötődés, és megtörténjenek a kémiai reakciók.

A szakértő szerint ebben az esetben segít erősíteni az érzéseket, visszahozni a kapcsolat elején fennálló állapotot, érzelmeket, amik általában két év után elhalványulnak. És bár a hat másodperc a minimum, a Chelsie Reed szerint sokkal jobb eredmények érhetőek el tíz másodperc alatt. Szerinte ennyi az ideális hossz. Az agy ennyi idő alatt már felszabadítja a hormonokat, aktiválódik a jutalomközpontja, és fokozódik az intimitás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hozzátette, ez a 6-10 másodperc hozzájárul ahhoz is, hogy a felek ne barátként vagy lakótársként, hanem szeretőként is tekintsenek egymásra a tartós kapcsolatokban. Ő főleg a nap elején vagy a nap végén javasolja, utóbbi esetben ugyanis segít elvonatkoztatni a munkától, a teendőktől és egymásra hangolódni.

A lényeg, hogy ez alatt az idő alatt csak egymásra fókuszáljatok, fogjátok, öleljétek egymást, nézzetek előtte a másikra, esetleg mondjatok néhány dicsérő, kedves szót is. Bár talán furcsán hangzik, érdemes erre tudatosan odafigyelni.

Innen tudható már a szakítás előtt, hogy vége a kapcsolatnak

Egy hosszú távú kapcsolat sem tökéletes, mindegyik sok idő- és energiabefektetést igényel a felek részéről, és mindegyikben akadnak kisebb-nagyobb veszekedések és problémák. Általában minél hamarabb észreveszik és orvosolják a felmerülő gondokat, annál könnyebben hozható helyre a viszony. Van azonban az a szituáció, amikor már annyira súlyossá válnak a nehézségek, és annyira eltávolodnak egymástól a pár tagjai, hogy nincs értelme küzdeni. Párterapeuta árulta el, honnan tudható már a szakítás előtt, hogy vége a kapcsolatnak. Ha a következő jeleket tapasztalják a partnerek, nagy valószínűséggel menthetetlen a viszony.

Source link