Bár még három hét van hátra az ünnepekig, úgy tűnik, hogy idén elég jó esély van a fehér karácsonyra. 

Decemberben két időjárási forgatókönyv valósulhat meg nagyobb eséllyel, az egyik esetén akár még vastagabb hótakaró is kialakulhat az ünnepek idején, derül ki az Időkép cikkéből.

Fehér karácsony lesz 2022-ben?

December első napjaiban az Oroszország fölött található masszív anticiklon nyugat felé terjeszkedik, Európa északi részén nem lesz ritka az 1045 hektopascal fölötti légnyomás sem. Emellett a Grönland térségében megerősödő anticiklon is az ország közelébe érkezik. Ez a nagy kiterjedésű anticiklon útját állja majd a nyugat felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömegeknek, illetve azokat délebbi pályára kényszeríti, így a Földközi-tenger térségében aktív ciklontevékenység veheti kezdetét, írja a cikk.

Fotó: Amin Rafizade / Getty Images Hungary

December előrehaladtával két időjárási forgatókönyv kialakulására lesz a legtöbb esély. Az egyik szerint a magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé, így a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolhatnak Európa nyugati, délnyugati része, elsősorban az Ibériai-félsziget fölé, melyek előoldalán tartós délnyugati áramlással nemcsak nedves, de enyhe légtömegek is érkezhetnek térségünk fölé. Ha ez valósul meg, akkor Magyarország környékén enyhe, tavaszias idő lehet karácsonykor, fogalmaz az Időkép.

A másik forgatókönyv esetén azonban a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés tovább erősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont, amely aztán kellő méretet ölthet ahhoz, hogy előbb egy keveredési zónába, majd fokozatosan ennek a hideg oldalára kerüljünk, írják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez esetben gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, melyek az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, tehát havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe. Így akár vastagabb hótakaró kialakulására is lesz esély. Ha ez az időjárási helyzet kellően hosszú életűnek bizonyul, akár igazi tél is lehet karácsonykor, derül ki a cikkből. 

Így nézhet ki meseország bejárata: 8 gyönyörű ajtódísz, ami azonnal ünnepi hangulatot teremt

A bejárati ajtót is ünneplőbe öltözteti egy jól kitalált karácsonyváró dekoráció.

Képek: Getty Images Hungary

Source link