A James Webb-űrteleszkóp, rövidítve JWST spirálgalaxisokat, bolygókat és a Jupiteren található sarki fényt is megörökítette. Az űrteleszkóp továbbra is megállíthatatlannak tűnik a sztratoszféránkon túli égitestek megtalálásában.

A legújabb felfedezés az eddigi legtisztább a talán legtökéletesebb és legteljesebb Einstein-gyűrűs galaxisról, amely körülbelül 12 milliárd fényévet utazott, hogy eljusson hozzánk.

Az Einstein-gyűrű gyönyörű látvány

Spaceguy44, aki Reddit-felhasználó, csillagász és végzős hallgató, augusztus 23-án tette közzé a képet, hozzá illő magyarázattal. A fotót a JWST MIRI detektora készítette, majd a Spaceguy44 szerkesztette.

Két galaxist láthatunk: az egyik galaxis a gyűrű alakja, a másik a kék pont a közepén. Az így létrejött látványt Einstein-gyűrűnek, a gravitációs lencsék speciális fajtájának nevezik.

Más képeket is készítettek már korábban Einstein-gyűrűkről, például a 2M1310-1714 Hubble létrehozott egy fotót 2021 augusztusából, de látszólag egyik sem volt olyan tökéletes és teljes, mint ez az új kép a Redditorból.

A mostani, SPT-S J041839-4751.8 majdnem tökéletes gyűrűvé formált galaxis valószínűleg úgy nézne ki, mint a legtöbb távoli galaxis: egy kis fényfolt – írta Spaceguy44.

Valójában a csillagászok rekonstruálták a galaxis képét, ez bizonyítja kijelentését. Lenyűgöző az a tény, hogy a háttérgalaxis, a J0418 és a JWST olyan tökéletesen illeszkedett a kép elkészítéséhez.

Lenyűgöző NASA-fotók Magyarországról

Így néz ki Budapest, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Balaton az űrből.

Képek forrása, Reddit, ESA

Source link