Október 5-én az elmúlt időszak történéseit, köztük a polgári engedetlenségi akció miatti elbocsátásokat követően egész napos megmozdulásokra lehet számítani, pedagógusok, diákok és szülők demonstrálnak majd az oktatás ügyéért. 

Országos sztrájkot hirdetett holnapra a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom tüntetést szervezett a Kossuth térre, a diákok pedig hídfoglalást hirdettek a Margit-hídra, de már reggel több iskola előtt élőláncba csatlakozva biztosíthatják támogatásukról a tanárokat az érdeklődők. 

Október 5-i tanársztrájk és tüntetések

A PDSZ Országos Választmánya október 5-ére, az oktatás nemzetközi napjára hirdetett egységes, országos sztrájkot. Azt is jelezték, hogy a gördülő sztrájk folytatása mellett a továbbiakban rendszeresen megneveznek majd napokat, amikor munkabeszüntetésre hívják az oktatásban dolgozókat. A Pedagógusok Szakszervezete kevésnek tartotta a felkészülési időt a jogszerű pedagógussztrájk megszervezéséhez, így nem csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Amint a 444.hu beszámolt róla, a szerdai sztrájkra több száz iskolából jelentkeztek országszerte, számos intézmény azt követően, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátottak a polgári engedetlenségi akcióban részt vevő tanárokat. 

A Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom szerda este 7 órára szervezett tüntetést a Kossuth térre, az esemény célja, hogy az emberek együtt álljanak ki az oktatás ügyéért, valamint az oktatásban dolgozókért, illetve szolidaritást mutassanak a kirúgott tanárokkal. Az eseményen többek között beszédet mond Törley Katalin a Tanítanék Mozgalomtól, valamint Nagy Ervin színész, a felszólalások mellett pedig koncertek is lesznek, a fellépők sorát színesíti a Kiscsillag együttes és a Péterfy Bori & Love Band. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Grund ifjúsági szervezet a Kossuth téri tüntetés elé hídfoglalást jelentett be a Margit-hídra, a program délután 5 órától este 7 óráig tart majd a tervek szerint. Mint írják, a megmozdulással megmutatnák a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, a sztrájk pedig alapjog. 

A délelőtt folyamán több oktatási intézmény elé is élőláncot, illetve flashmobot szerveznek, az Aurórában alternatív tanítási napot tartanak a tiltakozásban részt vevő diákok számára. 

Ezt gondolják a szülők és a gyerekek a törölt őszi és a hosszabb téli szünetről

Nem mindenki örül neki, hogy az energiaválság miatt megváltozott a 2022/2023-as tanév rendje a hazai iskolákban. 

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary. Cikken belüli kép: Bruzák Noémi/MTI)

Source link