A megengedettnél magasabb aflatoxintartalom miatt visszahívja a boltokból a gyártó az Abonett gluténmentes extrudált kenyér, zöldségekkel 100 g-os termékét

A visszahívás a 24.10.2023 minőségmegőrzési idejű, 5997148703625 EAN-kódú, KT01001 cikkszámú termékekre vonatkozik.

Mérgező extrudált kenyér

A cég arra kéri a vásárlókat, hogy küldjék vissza nekik a fenti azonosító adatokkal rendelkező termékeket a 2740 Abony, Füzesér dűlő 16. postacímre. A cég állni fogja a postaköltséget és kompenzációt ígér. 

Fotó: Lászlóné Pécsi Paula/Nébih

Az Abonett Kft.-nek július végén már vissza kellett hívnia ugyanezt a terméket. Akkor a 2023. augusztus 20-i minőségmegőrzési idejű tételekkel volt probléma.

A Nébih honlapján található információk szerint az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek.

Az Abonett Kft. közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, melyben azt írták: „Fogyasztóink biztonságának érdekében visszahívjuk az Abonett Gluténmentes Extrudált Kenyér, Zöldségekkel, 100 gr. azon: 24.10.2023 (termék hátoldalán található) termékünket határérték feletti aflatoxin-tartalom gyanúja miatt. Az érintett csomagolásokban a kimutatott érték minimálisan ugyan, de meghaladhatja az előírtakat. Ezzel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy aflatoxinhoz köthető tünetek csak jelentősebb dózisban vagy hosszútávon, tartós fogyasztás esetén jelentenek veszélyt. Ezzel együtt az ellenőrzési eredmények miatt a cég azonnal intézkedett a termékek visszahívásáról.”

A cég tájékoztatójában kijelentette, hogy „piacvezető, felelős élelmiszergyártóként az Abonett fokozottan ügyel a vásárlói biztonságára, tevékenységének alapértéke a megbízhatóság, és a felelősségtudatos működés. Ennek értelmében a visszárukért a kereskedőket és vásárlókat egyaránt kompenzálják. Minden további információ a www.abonett.hu oldalon található.”

Úgy fogalmaztak: „Az Abonett Kft. évtizedek óta foglalkozik extrudált kenyerek gyártásával. Célja, hogy kiemelkedő minőségű, adalékanyagmentes, magas tápértékű extrudált kenyereket kínáljon a fogyasztóknak, amelyek segítenek egészségük és mindennapi jóllétük megőrzésében. A fogyasztók egészsége mindennél fontosabb számukra. A több mint 35 éves múltra visszatekintő családi cég a vásárlói iránti maximális felelősségérzet miatt kiemelt figyelmet fordít a minőségi alapanyagok beszerzésére és ezek szakszerű feldolgozására.

Veszélyes anyag van az esővízben: nincs a Földön olyan hely, ahová nem jutott el

Egy új kutatás szerint az esővízben lévő, úgynevezett örök vegyszerek mennyisége jóval meghaladja a biztonságos szintet a világ legtöbb helyén.

Borítókép: Getty Images Hungary

Source link