Érdekes eredményekkel zárult egy friss kutatás, amelyet szingapúri tudósok végeztek.

Az eredmények szerint a hallókészülékkel élő emberek jobb kognitív funkciókat mutattak, mint a készüléket nem viselő társaik. A tudósok úgy vélik, hogy a hallókészülékek képesek aktiválni az agy bizonyos részeit. 

A hallókészülék segíthet a demencia megelőzésében

Összefüggés lehet a hallásromlás és a demencia kialakulása között. Új kutatási eredmények alapján a hallókészülékek segíthetnek az emberi agy fiatalságának és fittségének megőrzésében, írja az Index.

A hallókészüléket viselő idősek 19 százalékkal kisebb valószínűséggel mutatták a szellemi hanyatlás jeleit, mint a készüléket nem viselő társaik, derül ki egy szingapúri kutatók által végzett felmérésből. A memória, a beszéd és a nyelvi megértés egyébként szorosan összefüggenek az agyban.

A mostani kutatás nem az első volt, ami összefüggést talált a hallókészülékek használata és a memória között. Egy 2016-os, Harvard Egyetemen végzett kutatás során a hallókészüléket viselő hallássérült betegek jobb pontszámot értek el a memóriát és koncentrációt vizsgáló teszteken, mint a hallókészüléket nem viselők. 

Fotó: Mara Ohlsson / Getty Images Hungary

Bár az új vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a hang jót tesz az agynak, ennek okai még nem tisztázottak. Elképzelhető például, hogy a nagyothallók több kognitív képességet használnak a beszéd megértéséhez, így kevesebb energiájuk marad arra, hogy összpontosítsanak, és emlékezzenek arra, amit hallanak, fogalmaz a cikk. Ebben az esetben a hallókészülék csökkentheti a szellemi megterhelést, így az érintettek jobban tudnak memorizálni és fókuszálni. 

Egy másik teória szerint a készülékek éles zörejei helyreállíthatják vagy megerősíthetik az elveszett idegkapcsolatokat. Talán  a hallókészülékek aktivizálhatják a demencia által károsított, a nyelv szabályozásáért felelős agyi régiókat. 

Egy szociális típusú megközelítés szerint a halláskárosodás megnehezíti az interakciókat, így az ember elmagányosodhat, ami szintén fokozhatja a demencia kialakulásának esélyét. A hallókészülékek megakadályozhatják ezt. 

Demenciát jelezhetnek a rémálmok: megdöbbentő összefüggést találtak a kutatók

A tanulmány szerint azoknak az embereknek jóval több esélye van a demenciára, akiknek legalább heti egy rémálma van.

Képek: Getty Images Hungary

Source link