Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

Az idő múlásával egyre zavaróbbá váló tünet kezelésével kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa beszélt.

Fülpattogás okai

Akár egy egyszerű nátha után is kialakulhat, és sokáig velük maradhat, így idővel orvoshoz fordulnak panaszukkal az érintettek. A pattogó hang oka az orrot a füllel összekötő fülkürt megnyílása, mely a dobűri nyomás rendszeres kiegyenlítését biztosítja.

Ez egyébként természetes jelenség zavaróvá akkor válik, ha nátha miatt fülkürthurut alakul ki, az orrnyálkahártya megduzzad, és fokozott váladékképződés jelentkezik. Emiatt ugyanis már pattogó hang is kíséri ezt a folyamatot.

Allergia

A fülkürt működését a náthához, megfázáshoz hasonlóan befolyásolja a légúti allergia. A szénanátha is okozhat orrnyálkahártya-gyulladást, ha pedig ez nincsen megfelelően kezelve, az a fülkürt működését is befolyásolja, tehát allergia miatt is jelentkezhet fülpattogás. 

A cikk az ajánló után folytatódik

– Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján egyértelmű az összefüggés a nátha szövődménye és a pattogó hang megjelenése közt, akkor a fülkürthurut kezeléséhez és a fülpattogás megszüntetéséhez orrspray-t, nyákoldót, esetleg antihisztamint adunk, hasznos a befogott orral történő ismételt fülkürtátfújás – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

Egyéb kiváltó okok

A tartós orrnyálkahártya-gyulladás hátterében a nem megfelelően kezelt szénanátha mellett refluxbetegség is állhat, de a náthát vagy orrmelléküreg-gyulladást okozó kórokozók a fülkürtön keresztül a középfülbe is eljutnak, és középfülgyulladás lehet a következmény. 

GettyImages-823634808

Dr. Augusztinovicz Monika ezért első körben fül-orr-gégészeti kivizsgálást javasol fülpattogás esetén. Amennyiben itt nem látható olyan elváltozás, amelyet kiváltó okként azonosítani lehet, vagy a kezelés ellenére sem szűnik a panasz, akkor további kivizsgálás indokolt. A háttérben egyéb okok, például a nyaki gerinc elváltozása vagy az állkapocsízület-rendellenesség is állhatnak.

10 gyulladáscsökkentő gyógynövény

Az akut és krónikus gyulladások enyhítésére is bevethető a gyógynövények ereje.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link