Mindenki ébredt már úgy, hogy fizikailag és szellemileg is teljesen frissnek érezte magát. Nem véletlen, hiszen egy jó alvás nemcsak a fáradt testet pihenteti meg, hanem az agyra is jó hatással van.

Alvás közben ugyanis az agy szó szerint megtisztul. Erre a National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) kutatói mutattak rá.

Alvás közben tisztul az agy

A NINDS kutatói egerekkel végeztek vizsgálatot. Azt figyelték meg, hogy sejtszinten hogyan viselkedik az agyuk alvás közben

Elsőként sikerült felfedezniük, hogy míg alszanak, nő a távolság az egerek agysejtjei között. Ennek fontos szerepet tulajdonítanak, a növekvő távolsággal ugyanis utat nyernek az ébrenléti időszakban felgyülemlett toxinok, így azok kitisztulnak az agyból.

– Az alvás megváltoztatja az agy sejtszerkezetét. Úgy tűnik, ilyenkor az agy egy teljesen más állapotba kerül – mondja Maiken Nedergaard, a kutatás vezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alvás közben megnyílik az úgynevezett gliasejtekből álló glimfarendszer, amely lehetővé teszi a cerebrospinális folyadék (CSF), az agyat és a gerincvelőt körülvevő tiszta folyadék gyorsabb átáramlását. A vizsgált egereknél ezt a folyadékot megszínezték, így jól láthatóvá vált a gyorsulás.

Ez az érdekes eredménnyel járó kutatás egyúttal arra is rávilágított, hogy a megfelelő mennyiségű alvás segíthet különböző neurodegeneratív betegségek megelőzésében is, mint például az Alzheimer-kór. Alvás közben ugyanis az e betegség kialakulásában szerepet játszó fehérje is gyorsabban tisztul ki a folyadékból. Egy felnőtt ember alvásszükséglete a Mayo Clinic szakértői szerint minimum hét óra: ha ennél kevesebbet alszol, ideje változtatni ezen.

A nehéz elalvás oka

Az ideális alvásmennyiséget nem könnyű betartani, de van, ami segíthet: korábbi cikkünkben arról írtunk, milyen tényezők játszhatnak szerepet a nehéz elalvásban.

Source link