A növekvő átlaghőmérsékletnek köszönhetően egyre több kék vizű tó alakul át zöld vagy barna vizűvé, írja az Index.

Bár a probléma elsőre talán nem tűnik annyira súlyosnak, sajnos nagyon komoly következményei lehetnek. 

Megváltozhat a Föld színe

A víz tisztasága nagyban összefügg a színével. A Global Climate Observing System (GCOS), azaz a Globális Éghajlatmegfigyelő rendszer 1992-ben jött létre, és az a céljuk, hogy elérhetővé tegyék mindenki számára az éghajlattal kapcsolatos megfigyeléseket, és információkat és iránymutatásokat készítenek azok javításával kapcsolatban. A CGOS szerint a víz színe a tó ökoszisztémájának tulajdonságaival a legszorosabban összefüggő változók egyike, derül ki a cikkből. 

A bolygónk tavainak színe a műholdaknak köszönhetően manapság már könnyebben vizsgálható, a tudósoknak lehetősége van globális mintázatok megfigyelésére. Eddig azonban nem sokat tudtunk arról, hogy hogyan oszlanak meg a különböző színű tavak a Földön, illetve azt sem, hogy milyen hatással van a klímaváltozásnak a tavak színére. 

A University of North Carolina tudósai most azonban egy minden eddiginél átfogóbb kutatást végeztek a témában, és nyugtalanító felfedezéseket tettek. 

A kutatók 85 360 tavat és víztározót vizsgáltak meg a világ minden tájáról több millió műholdfelvétel felhasználásával a 2013 és 2020 közötti időintervallumban, és figyelemmel kísérték az állóvizek színváltozását. Ezen az interaktív térképen megtekinthetők az eredményeik. 

Egy tó színét számtalan tényező befolyásolja, leginkább az algák és az üledék szintje, de a kutatás azt is kimutatta, hogy a levegő hőmérséklete, a csapadék, a tó mélysége és a tengerszint feletti magassága is hozzájárul egy tó színárnyalatának meghatározásához, írja a cikk.

Fotó: Suttipong Sutiratanachai / Getty Images Hungary

Ez alapján ha egy tó vize hideg és jóval a tengerszint felett helyezkedik el, valószínűleg érintetlenebb és tisztább, így a színe kék lesz, még egy melegebb vizű tó nagy eséllyel zöldes vagy barnás színű lesz. 

„A világ tavainak kevesebb mint egyharmadát teszik ki a kék tavak, a fennmaradó kétharmad zöld és barna színű. A kék színű tavak általában mélyebbek, és hűvösebb, magas földrajzi szélességű régiókban találhatók, ahol sok a csapadék és a téli jégtakaró, míg a zöldesbarna tavak a szárazabb régiókban, kontinensek belsejében és a partok mentén találhatók” – idézi az Index a kutatókat.

A tanulmány szerint azonban a klímaváltozás olyan drasztikus hatással van a bolygónkra, hogy elkezdtek csökkenni a Földön a kék vizű tavak, mert egyre több válik közülük barna vizűvé. Idővel az összes tó zöldesbarnává válhat. 

A Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem tudósai úgy vélik, ennek egyértelmű oka az éghajlatváltozással összefüggő hőmérséklet-emelkedés, amely a tavakban az algák elszaporodását okozza. Bár mikroszkopikus méretűek, az algák vagy moszatok felhalmozódása alapjaiban változtathatja meg egy tó ökológiai felépítését, fogalmaz a cikk.

A cikk az ajánló után folytatódik

„A melegebb víz, amely több algavirágzást produkál, hajlamos a tavakat a zöld szín felé eltolni” – idézi a tanulmány egyik szerzőjét a cikk. 

A változás esztétikai szempontból sem túl szerencsés, mert a legtöbb ember nem szeretne megmártózni egy zöld színű tóban. Ám a vizuális problémák sajnos csak a jéghegy csúcsát jelentik, ugyanis a tavak színváltozása azt is jelzi, hogy a bennük kialakult ökoszisztéma felborult, ami nagyon rosszul érinti az élővilágukat is. 

Ha például egy korábban kristálytiszta vizű tó bebarnul, annak élővilága idővel szinte biztosan kipusztul, hiszen egyszerűen nem ezekhez a körülményekhez voltak szokva a benne élő állatok és növények, írja a cikk.

Ez ráadásul kihathat az olyan tóparti településekre is, amelyek fennmaradásában központi szerepet játszik a tó, akár halászati, akár ivóvíz-kinyerési, akár turisztikai szempontból, magyarázta a tanulmány egyik szerzője. 

Csodálatos égi jelenség jön hamarosan: ekkor lesz látható

Fontos dologra figyelmeztetnek a csillagászok a jelenséggel kapcsolatban.

Képek: Getty Images Hungary

Source link