A hűvösebb idő közeledtével néha talán mindenkinek jólesik a meleg nappaliba húzódva, teát kortyolgatva nézni egy jó filmet, ám aki igazán szereti járni a természetet, egy kis pihenés után a borongós, ködös időben is előszeretettel húz túrabakancsot.

A kalandok és kihívások kedvelői körében méltán egyre népszerűbb megmérettetésnek számítanak a teljesítménytúrák, amelyek keretében különböző távokon indulhat útnak az ember. A teljesítők elsősorban nem egymással versengenek, hanem saját határaik legyőzését célozzák meg. A túra alapszabálya, hogy egy bizonyos időn belül kell teljesíteni a kijelölt útvonalat, minden ellenőrzőpontot érintve.

Teljesítménytúrák adventre

Az adventi időszakban is számos lehetőség van a teljesítménytúrázásra a leggyönyörűbb szakaszokon, többféle távon: érdemes böngészni a túranaptárat, de mutatunk is az alábbiakban néhányat, ami garantáltan szép útvonalon halad végig, és feltölti picit a lelket is a karácsonyi rohanás előtt.

Gaja-völgyi Mikulás, december 3.

A Gaja-völgy Egyesület Gaja-völgyi Mikulás néven megrendezett teljesítménytúrája december 3-án, szombaton rajtol el két távon: a hosszabb túra 15 kilométeren és a gyerekeknek szóló Mikulás-séta 4 kilométeres szakaszon. A kezdőpont és a cél a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kertje. A nevezés már csak a helyszínen lehetséges, a résztvevők menetlapot, kitűzőt, emléklapot kaphatnak, a hosszú távon frissítőpont is lesz kijelölve. A nevezési díj 2000 forint.

A 15 kilométeres túra útvonala a gyönyörű Gaja-szurdokban halad, érinti többek közt a Bodajki-tavat, az Alba Regia-forrást, a Vaskeresztet és a Károlyi-kilátót is. A célba érkezők a Mikulástól édességet kaphatnak, de zsíros kenyér és tea is várja őket, az út során pedig vidám krampuszokkal is találkozhatnak. Reggel 7 és 9 óra között indulhattok el, a szintidő 5 óra.

A sétát a romantikus kastélyparkban szervezik meg, interaktív feladatokkal, egy kirakós darabjainak megkeresésével, játszóházzal, de természetesen a Mikulással is találkozhatnak a résztvevők. 9 órától indulnak a játékok.

HavaZOO, december 4.

A Sarokkő Egyesület által december 4-ére, vasárnapra szervezett HavaZOO teljesítménytúrák három távon rajtolnak el a Budai-hegységben: a Farkas 20, az Oroszlán 13 és a Hangya 3 kilométeres útvonalán.

A kezdőpont és a cél egyaránt a Szépjuhászné Gyermekvasút-állomás, a távok végig jelzett turistaúton haladnak. A hosszabb útvonalak érintik többek közt Hárs-hegyi-nyerget, az Apáthy-sziklát és az Árpád-kilátót is. A rajtnál mindhárom távhoz szöveges itinert és térképet adnak, íróeszközről, pohárról mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Előnevezés nem szükséges, a nevezési díj a távonként növekszik, 1400, 1600 és 1800 forint, némi kedvezmény jár diákoknak, csoportoknak, nyugdíjasoknak, erről érdemes előzetesen tájékozódni. Italokat és szendvicseket is magukban foglalnak az árak a táv függvényében. Szintidő nincs, de legkésőbb 16 órára be kell érkezni a célba, ahol forró teával várnak mindenkit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Téli Bakony, december 11.

A Területi Honvédelmi Klub által december 11-ére, vasárnapra szervezett Téli Bakony teljesítménytúra két hosszú távon rajtol el a Bakonyban: 20 és 40 kilométeres szakaszokon. A kezdő- és a célpont a herendi vasútállomás. A 20 kilométeres táv érinti többek közt Essegvárt, a Miklóspál-hegyet vagy a Kőlik-barlangot, míg a 40-es ezeken felül az Alsó-Hajag-nyerget, a Fekete István-kilátót és a bakonyi Prédikálószéket is.

Az előnevezés itt kötelező, melynek határideje december 8-a, csütörtök, az ár pedig egységesen 1500 forint, amelyért cserébe szendvics, édesség is jár, továbbá az itiner és térkép az úthoz. Írószerről gondoskodni kell. Az indulásra a rövidebb szakaszon 7 és 9, a hosszabbon 7 és 8 között van lehetőség, a célba előbbinél legkésőbb 15 óráig, utóbbinál 18 óráig kell beérni.

SOLA SCRIP-TÚRA, december 18.

A Sarokkő Egyesület szervezésében december 18-án, vasárnap is indul egy teljesítménytúra SOLA SCRIP-TÚRA néven, három különböző távon a Budai-hegységben: 25,5, 11,5 és 4,5 kilométeren. A kezdőpont és a cél egyaránt a Normafa Csúcs Büféje, a távok végig jelzett turistaúton haladnak. A hosszabb útvonalak olyan helyeket érintenek, mint a Remete-szurdok, a Petneházy-rét és Makkosmária, míg a röviden az Anna-rét és a Virágvölgy járható be többek közt.

A rajtnál szöveges itinert és térkép jár az indulóknak, íróeszközről, pohárról mindenki maga gondoskodik. Előnevezésre nincs szükség, a nevezési díj 1400, 1600 és 1800 forint, egyes esetekben kedvezmény jár. Szintidő nincs, legkésőbb 16 órára kell beérkezni a célba.

Könnyű túrák Budapest környékén

Budapesten és környékén számos könnyen bejárható ösvény található.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link