A világ számos pontján minden évben meghirdetnek kampányjelleggel néhány „száraz” hónapot, amelynek lényege, hogy a csatlakozók a kihívás ideje alatt egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Általában az októbert, a novembert vagy a januárt nevezik ki alkoholmentes hónapnak.

A kampány célja, hogy a résztvevők, akik egyébként rendszeresen isznak, a közösség erejének segítségével megtapasztalhassák, milyen pozitív változások mennek végbe a szervezetükben akkor, ha tartózkodnak az italozástól. Az absztinencia számos előnnyel jár, amelyek egy része már 30 nap alatt is jelentkezik. 

Egy hónapig alkohol nélkül

A száraz hónap ötlete Nagy-Britanniából származik, az Alcohol Concern jótékonysági szervezet által meghirdetett akcióhoz 2014-ben már több mint 17 ezer brit csatlakozott. Itthon leginkább a száraz november jellemző, ami a szervezet ünnepek előtti tehermentesítését is segíti. A program nem az alkoholistákat célozza, hanem azokat a személyeket, akik heti vagy napi rendszerességgel italoznak. 

A mérsékelt alkoholfogyasztás nemzetközi ajánlások értelmében nőknél napi maximum egy, férfiaknál legfeljebb két ital. Egy ital körülbelül 3,5 deciliter sörnek vagy 1,5 deciliter bornak felel meg. Már a mérsékelt alkoholfogyasztást is összefüggésbe hozták egészségügyi kockázatokkal, például a nyelőcsőrák magasabb rizikójával. A túlzásba vitt ivás számos problémához vezethet, fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, a máj- és hasnyálmirigy-betegségek, bizonyos daganatok és a balesetek valószínűségét is. Rövid távon emésztési, koordinációs, látás- és koncentrációzavarral járhat, hosszú távon rontja az alvásminőséget, a memóriát, befolyásolja a libidót, gyengíti az immunrendszert. 

Ha valaki egy hónapig tartózkodik az alkoholtól, többféle pozitív változást is tapasztalhat a szervezete működésében. Ezek például a következők:

Jobb alvás

Bár az alkohol nyugtató hatású szer, így az elalvásban segíthet, ugyanakkor az alvásminőséget rontja. Csökkenti a mély alvás és a REM-alvás arányát. Ez rövidebb és zavartabb pihenést eredményezhet. Az ital az éjszakai légzéskimaradásokkal járó alvási apnoe tüneteit ronthatja, illetve hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Azok, akik 30 napig tartózkodnak az alkoholtól, megfigyelhetik, hogy javul az alvásminőségük. 

Testsúlycsökkenés 

Az alkoholfogyasztás kerülése gyakran jár a testsúly csökkenésével. Ennek több oka is van: az alkohol észrevétlenül, ám jelentős mértékben emelheti a napi kalóriabevitelt, illetve lassíthatja az anyagcserét. Amikor az ember alkoholt fogyaszt, a szervezet először azt használja fel energiaforrásként, a felesleges glükóz és a lipidek pedig zsírszövetként végzik. 

Javuló energiaszint és koncentráció

Az alkoholmegvonás hatására javulhat az energiaszint és a koncentráció. Ez nemcsak az alvásminőség fokozódásának köszönhető, hanem a vitaminszintek emelkedésének is. Az alkohol csökkentheti a B-vitaminok mennyiségét a szervezetben, amelyek támogathatják az egészséges agyműködést. 

Csökkenő puffadás

Egy átmulatott éjszaka után sokan tapasztalhatnak különböző emésztési panaszokat, hasmenést, felfújódást. Az alkohol egy gyulladást fokozó anyag, ami testszerte puffadást okozhat. Hozzájárulhat a szervezet dehidratációjához, aminek hatására a test minél több vizet próbál visszatartani. Az absztinencia révén javulhatnak a puffadásos panaszok. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kihívásban részt vevők pozitív változásokat tapasztalhatnak a mentális állapotukban, csökkenhet a szorongási szintjük. Gyors javulás állhat be a bőr minőségében is. A száraz hónapok arra is rádöbbenthetik az embert, hogy valójában mennyire tekinthető egészségesnek az alkoholhoz fűződő viszonya. Gyanakvásra adhat okot, ha valakinek a kelleténél nagyobb nehézséget jelent a lemondás, sóvárgást érez az ital iránt. 

Mikortól számít alkoholistának valaki? 10 tünet

Míg sokan úgy vélik, hogy napi egy pohár ital még bőven belefér, sőt akár jótékony hatású is lehet, akadnak olyanok is, akik szerint a rendszeresség már önmagában alkoholizmust feltételez, függetlenül a tényleges mennyiségtől. Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy az alkoholhoz való viszonyulás nem egészséges.  

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link