A közlekedési szabályok megszegését a hatóság büntetések formájában szankcionálhatja, ám a pénzbírság nem minden: büntetőpontok is terhelhetik a jogosítványt egy-egy hibát követően. Az előéleti pontok rendszere egyértelmű, a számok pedig online is elérhetők.

Nem kell ahhoz feltétlenül személyi sérüléssel járó balesetet okozni, hogy büntetőpontokat gyűjtsön az ember, néhány kisebbnek tartott vétség is indokolhatja a büntetést. A relatív sebességtúllépésért 1 pont, a záróvonal átlépéséért 2 pont, míg a biztonsági öv nélküli közlekedésért vagy az irányjelzés elmaradásáért 3 pont is kiszabható.

A büntetőpontok elévülése

A büntetőpontok rendszere világos és egyszerű: előre meghatározott számú pontokkal terhelheti a hatóság a szabálytalankodók jogosítványát, amelyet 18 pont összegyűlése esetén fél évre bevonhatnak, utánképzési kötelezettséggel. Sokakat foglalkoztat ezért, vajon hány büntetőpontjuk van jelenleg, és azok milyen esetben évülhetnek el.

A Belügyminisztérium Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Közlekedési Igazgatási Osztálya tartja számon ezeket az előéleti pontokat, melyek meglepően gyorsan elévülnek: közlésük alapján a pontokat legfeljebb három évig lehet figyelembe venni az összesítésnél. Onnantól indulhat a sofőr tiszta lappal.

A három évet a pontszám alapját képező szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától kell számítani. Utánképzés elvégzése nem csak bevont jogosítvány esetén lehetséges, csökkenthetők is vele a büntetőpontok, 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között pedig 6 ponttal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lekérdezhetők az előéleti pontok

A büntetőpontok száma bárki számára lekérdezhető online, néhány kattintással, központi azonosítást követően. Ez ügyfélkapus bejelentkezés, telefonos azonosító kód, eSzemélyi okmány használatával vagy videós azonosítás formájában is megtörténhet a személyre szabott ügyintézési felületen.

Ehhez a magyarorszag.hu oldalon a „Közigazgatás, Jog” témacsoportban az „Adatkezelés, adatszolgáltatás” lehetőséget kell választani. Itt a „Tájékoztatás a közúti közlekedési előéleti pontokról” ügytípusra kell menni, majd elektronikus azonosítás után az „Ügyintézés indítása” gombra kattintva máris megjelenik a lekért szám. Illetőleg közvetlenül ezen a linken is elérheted a felületet, amely azonosítást követően azonnal kiadja a vezetői engedély aktuális állapotát.

8 kérdéses KRESZ-kvíz

A KRESZ-kérdésekre tudni kell a választ a biztonságos közlekedéshez. Te hányat találsz el?

Source link