Szinte mindenkinek van a családjában egy-két történelemrajongó, aki feladja a leckét a karácsonyi ajándékok vásárlása előtt. Ki ne szeretne neki egy valóban izgalmas, érdekes témát feldolgozó könyvet találni?

A könyvvásárlásban mindig van némi kockázat, különösen, ha az ember nem az adott téma szakértője: vajon elég érdekesnek találja majd a megajándékozott? Biztosan hiteles információkat tartalmaz, magával ragadó a stílusa?

Talán sokakkal előfordult már, hogy a jó szándék ellenére picit mellényúltak a polcon, és nem a legjobb kiadványba futottak bele. Meglepetést szerezni viszont olyan jó!

Történelmi könyvek ajándékba

Szerencsére szuper könyvekre bukkanhatsz a webshopok, kiadók kínálatában, amiket garantáltan élvezettel fognak olvasni a történelem egyes szegmensei iránt érdeklődők.

Koniorczyk Borbála-Merker Dávid: Hosszúlépés a körúton túl

Budapest, Budapest, te csodás! A főváros rajongóinak mi mást is adhatna az ember, mint egy izgalmas, alig ismert történetekkel teli könyvet? Talán csak egy tematikus, vezetett városi séta lehetne személyesebb, érdekesebb ajándék.

A hosszúlépés.járunk? két alapító sétavezetője, Koniorczyk Borbála és Merker Dávid könyve ezúttal a körúton túli világot tárja fel négy részben: Újpest, Hegyvidék, Józsefváros és Csepel egyes történeteibe is betekintést nyerhet az olvasó. A gyűjtemény tartalmilag remekül összeszedett, a könyv stílusa pedig tényleg lebilincselő.

Otto English: Hamisított történelem – Hogyan formálták a világot a múlt hazugságai?

A legnagyobb történelemrajongók számos légből kapott mítosszal és felnagyított legendával szemben kritikusak. Otto English újságíró gyűjteménye bizonyára sokak számára letehetetlen lesz: a könyv rengeteg naiv illúziót igyekszik megcáfolni hiteles bizonyítékokkal. Olyan nagy tiszteletnek örvendő történelmi személyek legendáihoz sem fél hozzányúlni, mint Lincoln, aki valójában nem hitt az egyenlőségben, vagy Churchill, aki talán mégsem volt olyan elvhű államférfi, ahogy azt az utókor tartja.

english-hamisitott-tortenelem-borito-300dpi

A történelem manipulációja, hamisítása a II. világháború eseményeitől kezdve a curry származásának kérdéséig sok területet átjár, érdemes picit jobban a dolgok mögé látni.

Tor Age Bringsvard: Vau

A kutyatartás történelme elképesztően izgalmas és sokrétű téma! Tor Age Bringsvard norvég író a világ valamennyi tájáról, az ókortól a napjainkig áttekinti az ember és a kutya különös kapcsolatát, átfogó tudásanyagot összegyűjtve a legendákról, hiedelmekről, a vallási, filozófiai, művészeti aspektusokról.

2567470

 „Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában. És akit soha nem ébresztett egy finoman bökdöső orr, netán egy lelkesen csóvált farok kopogása az éjjeliszekrényen, az valóban elszalasztott valamit ebből az életből.” – írja elbűvölő stílussal a szerző.

A cikk az ajánló után folytatódik

Catrine Clay: Jó németek – Szemben a náci rezsimmel

A náci Németországról szóló történetek általában a hatalom 1930-as évek után következő kegyetlenségét, égbekiáltó bűneit mutatják be. A németországi többség, a lakosság kétharmada ugyanakkor soha nem szavazott a nemzetiszocialistákra, az elnyomó rezsim hatalomátvétele után csak igyekezett meglapulni, óvva családjaikat. Bár színleg sokan támogatták a rendszert, a náci propagandában is próbálták a sorok között kiolvasni a történéseket. A fenyegetettség ellenére azonban sok hétköznapi ember folyamodott az ellenállás valamilyen formájához – derül ki Catrine Clay könyvéből.

2840021

A statisztikákban nem mindig jelent meg, de számtalan tanár, ügyvéd, munkás, boltos, egyházi személy, katona próbált a maga módján ellenállást szervezni, kockára téve életüket is. A Harmadik Birodalom alig ismert oldalát 6 életúton keresztül mutatja be a kiadvány, egészen a bűntudattal terhelt, háború utáni időszakig.

Kordos Szabolcs: Egy város titkai – Budapesti legendák – legendás budapestiek

Budapest egyes szegletei, utcái, házai sokat tudnának mesélni az elmúlt évszázadok eseményeiről, a szövevényes viszonyokról, a botrányokról, a viharos vagy épp dicső történelemről. Kordos Szabolcs új könyvében ezt az izgalmas világot leplezi le: bemutat eltűnt területeket, emberi sorsokat, egykor ünnepelt hírességek otthonait.

egy varos titkai flat.png

De a szocialista night clubtól kezdve a hírhedt pesti mágnások palotáin át a Titanic-katasztrófa orvosának rendelőjéig számos helyszínen végigkalauzolja az olvasókat. Az olvasmányos stílusú, magával ragadó kötetet Huszár Dávid gyönyörű fotói illusztrálják.

Visky András: Kitelepítés

Visky András, 1957-es születésű marosvásárhelyi író új könyvében egy szovjet mintára létrehozott, romániai Gulag kilátástalan világába, a sokféle nemzetiségű foglyok egyéni történeteibe enged betekintést egy osztrák-magyar család legkisebb gyermekének szemszögéből.

visky-kitelepítés-cover2

A történelmi témát feldolgozó regény középpontjában a hét gyermekéért küzdő anya áll, miután az 1956 után bebörtönzött lelkész édesapa nélkül a kiszolgáltatott családot a Bărăgan sztyeppe munkatáborába kényszerítették. Szívszorító regény ez arról, miként maradhat valaki ember egy sötét diktatúra idején, teljes megalázottságban.

Karácsonyi ajándékok saját kezűleg

Ha spórolnál kicsit a kiadásokon, vagy csak valami személyessel lepnéd meg a szeretteidet, készítsd el saját kezűleg az ajándékokat!

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Source link