A színlátás vizsgálatához egy japán szemész, Shinobu Ishihara fejlesztette ki a színes pöttyökből álló teszttáblákat, amelyekről meghatározott számokat olvashat le az ember. A színtévesztőknek a többieknél nehezebben megy a feladat.

Az érintettek kevésbé érzékelik a vörös, a zöld vagy – ritkábban – a kék színt, ennek oka, hogy a szemükben lévő, színlátásért felelős receptorok, a csapok valamelyike hiányzik, nem működik megfelelően, vagy csökkent a száma. 

Teszt a színlátásról

A színtévesztés az X kromoszómához kötötten öröklődik, így aztán férfiaknál gyakoribb. A legjellemzőbb a vörös és a zöld szín felismerésének problémája, ennél ritkább, amikor valaki a kék és a sárga színt különíti el nehezen. A legritkább a teljes színvakság, amikor mindhárom színérzékelő sejt hiányzik.

A színtévesztés gyakran csak egy rutin látásvizsgálat során derül ki, a már említett színes pöttyökből álló teszttáblák használatával. A következő kvízben is ilyen ábrákat láthatsz, nincs más dolgod, mint kiválasztani, hogy milyen szám rajzolódik ki a pöttyökből. Természetesen ez a teszt csak játéknak tekinthető, az eredményt a fényviszonyok és a képek mérete is befolyásolhatja. 

8 kérdéses játék

(Képek: Profimedia.hu)

Source link