A karácsonyt megelőző négy-hat hét kiemelt, nagy küldeményforgalommal és megnövekedett terheléssel járó időszak a postai szolgáltatók számára.

Annak érdekében, hogy a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes figyelni a pontos címzésre, igénybe venni a közel kétezer csomagautomatát, illetve figyelemmel kísérni a küldemény útját az online kereskedők és a postai szolgáltatók honlapján elérhető nyomkövetés segítségével. A főbb tudnivalókat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyűjtötte össze.

Karácsonyi csomagküldés

Akár távol lévő szeretteinek küldene bárki ajándékot, akár még online vásárlás előtt áll, érdemes számolni azzal, hogy karácsonyhoz közeledve egyre fokozottabb lesz a csomagforgalom, ezért ezek feladatását, illetve az online vásárlásokat is erősen ajánlott minél korábbra időzíteni.

Fontos még tudni, hogy mind a csomag, mind a képeslap esetében a pontos címzéssel lehet legjobban segíteni a küldemény gyors kiszállítását. A többlakásos társasházakban az épület, emelet és ajtószám nagyon fontos információ, amely hozzájárul a sikeres kézbesítéshez.

Emellett, ha lehetőség van rá, érdemes megadni a címzett telefonszámát, e-mail-címét, hogy a kézbesítésről a szolgáltató értesítést tudjon neki küldeni, illetve szükség esetén fel tudja venni vele a kapcsolatot.

Címzettként pedig azzal segíthetik a kézbesítő munkáját, ha a postaládán, csengőn jól olvashatóan szerepel a nevük, valamint gondoskodnak róla, hogy a postaláda jól megközelíthető legyen.

Végezetül általános jó tanács, hogy csomag, levél feladása előtt célszerű tájékozódni a szolgáltatók honlapján a díjakról és a feltételekről, különösen, ha valaki különleges kezelést igénylő, például törékeny csomagot szeretne küldeni. Innen az is megtudható, hogy a küldemény várhatóan mennyi idő alatt érkezik meg a címzetthez, bár a legtöbb esetben erre a szolgáltatók nem vállalnak garanciát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékok online beszerzése: belföldről vagy az EU-tagországokból

Ebben az időszakban jelentősen megnövekedik az online vásárlások száma is. A megrendelésnél számítani kell arra is, hogy a küldemények kiszállítása több időt vehet igénybe, a futárok leterheltsége várhatóan jelentős lesz. Az NMHH felhívja a figyelmet, hogy ma már sok esetben lehetőség van arra, hogy a postai szolgáltatótól kapott előzetes értesítésben egy előre megadott linkre rákattintva módosítani lehessen a kézbesítés időpontját, helyszínét, a fizetés módját, az értesítési telefonszámot, és akár vissza is utasítható a küldemény kézbesítése. Az értesítés általában tartalmazza a nyomkövetési linket is, ahol utána lehet nézni a küldeménynek.

Elkerülhető a futárra való várakozás, ha a házhoz való kézbesítés helyett a csomag kiszállítását csomagautomatába, csomag- vagy postapontra kérik. A szolgáltatók számos településen, Budapesten kívül is egyre növekvő számban biztosítanak lehetőséget arra, hogy egy – a megrendelés alkalmával előzetesen kiválasztott – átvételi pontra vagy csomagautomatába kérjék a kézbesítést. A csomagautomaták gomba módra szaporodnak, jelenleg az NMHH nyilvántartása szerint összesen 1941 automata működik Magyarországon. 

Ajándékok online beszerzése: harmadik országból

Amennyiben a Távol-Keletről vagy az Egyesült Királyságból, illetve más, EU-n kívüli országból szeretné valaki beszerezni a kiszemelt ajándékot, tartsa szem előtt, hogy 2021. július 1-től minden úgynevezett harmadik országból érkező e-kereskedelmi postai küldemény automatikusan áfakötelessé vált és vámeljárás alá esik. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió valamennyi országában megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, a 150 euró feletti értékűekre pedig – a korábbiakhoz hasonlóan – vámot is kell fizetni.

GettyImages-1220111715

Másrészt az Európai Unióba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani, és a postai szolgáltató a 150 euró érték alatti árutartalmú küldemények vámkezelését, vám elé állítását a NAV-val közösen kialakított, speciális vámkezelési eljárás keretében, automatikusan végzi. Tehát a vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik. Nemzetközi küldemények esetén éppen ezért fontos tisztában lenni a megváltozott vámkezelési és áfaszabályokkal, hogy a karácsony tényleg gondtalan és örömteli legyen.

Ilyen gyönyörű és míves képeslapokat küldtek régen a magyar emberek

Az antik képeslapokkal megelevenedik a múlt: az idősebbek a régi korok karácsonyait idézhetik fel, a fiatalabbak pedig rácsodálkozhatnak, hogy eleink mennyire megadták a módját a levelezésnek. Egyik-másik lap a történelem viharosabb epizódjairól is tanúskodik. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Source link