Az őszülés az öregedés természetes velejárója, amit ki korábban, ki később tapasztal meg. Vannak, akik kifejezetten félnek tőle, de ma már szép számmal akadnak olyanok is, akik büszkén vállalják fehéredő tincseiket. 

A haj az egészségügyi állapotról is árulkodhat, a hajhullás, a hajszálak elvékonyodása, töredezése és az idő előtti őszülés mögött olykor betegségek húzódnak meg. 

Korai őszülés okai

Az őszülés kezdetének időpontja egyénenként változó, többnyire a harmincas évek közepére, negyvenéves kor környékére tehető, de máskor is előfordulhat. A haj színét a melanin nevű pigment adja, amennyiben a melanintermelés csökken, megjelennek az ősz hajszálak. Sokan megijednek, amikor akár egészen fiatalon hófehér szálakra bukkannak a frizurájukban, de a korai őszülés nyitja általában a genetikában keresendő.

Jellemző – bár nem törvényszerű – például, hogy azok, akiknek a szülei fiatalon kezdtek őszülni, szintén korábban szembesülhetnek a jelenséggel. A genetikán túl azonban egyéb tényezők is felgyorsíthatják a folyamatot. 

Tápanyaghiány

Bizonyos tápanyaghiányok különösen megviselhetik a hajkoronát, a vas és a réz, a folsav, cink és kalcium alacsony szintje, valamint a kobalamin (B12-vitamin) és a niacin (B3-vitamin) hiánya is szerepet játszhat a korai őszülésben. 

Pajzsmirigyzavarok

A pajzsmirigy működési zavarai, alul-, illetve túlműködése az egész szervezetre hatással van, a haj állapotát is befolyásolja. Amellett, hogy szerepet játszhat az idő előtti őszülésben, gyakran okoz diffúz hajhullást, ami azt jelenti, hogy a ritkulás az egész hajas fejbőrt érinti, nem pedig meghatározott mintázatokban vagy foltokban jelentkezik. 

Alopecia areata

Az alopecia areata egy autoimmun betegség, ami foltos hajhullással jár. Ilyenkor a beteg immunrendszere a hajhagymák, szőrtüszők ellen fordul. Általában a fejtetőn jelentkezik a tünet, ám a szemöldököt, szakállat és a bajusz környékét is érintheti. Egyénenként változó, hogy a kopaszodás milyen mértékű, illetve maradandó-e. A kórkép látványosabbá is teheti az őszülést, mivel úgy tűnik, hogy inkább a pigmentált hajszálak elvesztését idézi elő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyéb tényezők

Az életmód a táplálkozáson, vitaminhiányokon túl is befolyásolhatja a haj állapotát, a tartós stressz és a dohányzás is hozzájárulhat a korai őszüléshez.  

Az átlagosnál előbb jelentkező őszülés tehát leginkább genetika kérdése, azonban amennyiben valaki változást érzékel a hajszerkezetében, érdemes szakemberhez fordulnia, ugyanis előfordulhat, hogy nem csak esztétikai problémáról van szó. A hajhullás például számos kórkép tünete, hormonális zavarokra, inzulinrezisztenciára, vashiányra is utalhat.  

Vérnyomásproblémát is jelezhetnek a ráncok

A bőr az ember egészségi állapotának függvényében is változik, szervi problémák, hormonális zavarok következményeként átalakulhat a tapintása és a külleme. A ráncok szintén jelezhetik a szervezet eltérő működését. Mélységük és mértékük összefüggést mutat egyes betegségek, kóros állapotok meglétével.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link