Számos olyan világhírű sztárról hallottunk már, akiket azért utasítottak el a filmrendezők pályájuk elején, mert nem találták elég megnyerőnek a külsejüket. Meryl Streepet a King Kong készítője kiáltotta ki csúnyának, de Barbra Streisand sem tette zsebre, amint orra méretéről mondtak neki.

Hazánkban sem egyszerűbb a helyzet. Ha valaki a színpadra vágyik, fel kell készülnie arra, hogy kap majd megjegyzéseket a külsejére, amelyek nem minden esetben pozitívak, még akkor sem, ha gyönyörű nő az illető. Az 1945. október elsején született Molnár Piroska fiatalkori fotói hiába árulkodnak arról, hogy nagyon szép volt, ő sem úszta meg a negatív kritikát.

Molnár Piroska fiatalon

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőről már kislánykori beceneve is sokat elárul. Édesanyja és általános iskolai osztálytársai Pintyőnek keresztelték át, ugyanis folyton énekelt. Már négyévesen eltökélte, hogy a színjátszás lesz az élete, 75 éves korára a színházi adattár szerint szerepeinek száma megközelíti a 250-et.

Molnár Piroska 1977-ben 32 évesen a Kaposvári Csiky Gergely Színházban.

Fotó: Danis Barna / MTI

1964-ben nyert felvétel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, a diplomája megszerzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1971 és 1978 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, és olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás és Babarczy László. 

1978-tól 1982-ig a Nemzeti Színház társulatának tagja, 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től, 18 éven át ismét a kaposvári társulatot erősítette, majd 2002 és 2013 között újra a Nemzeti Színház tagja volt, ahonnan Alföldi Róbert leváltásakor távozott, azóta a Thália Színház művésze. 

A róla készült régi felvételek alapján nem is gondolnánk, de nagyon sokáig nem tartotta magát vonzó nőnek. Utólag visszanézve derült ki számára, hogy valójában elragadóan nézett ki.

– Mások azt mondták, hogy nem vagyok szép, én most látom, hogy azért olyan nagy baj nem volt – mesélte a Mokka riportjában.

molnár piroska batch

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Mivel folyamatosan azt hallotta a közvetlen környezetéből, hogy nem elég csinos, ő maga is elhitte, hogy így van. Sosem volt megelégedve kinézetével, kerülte a tükröket, és a frizuráját is sokszor változtatta, de a végeredmény rendre nem győzte meg sem őt, sem az ismerőseit.

– Az egyszerű vidéki emberek szemében egy színésznő minimum úgy nézett ki, mint Gina Lollobrigida, én meg sosem voltam cérnavékony, inkább vastag csontú – mesélte Kadarkai Endrének 2020 augusztusában.

Karda Bea fiatalkori fotói

Képes összeállításunkban megnézheted Karda Beát ritkán látott, fiatalkori fotókon. Nem csoda, hogy a ’70-es években itthon és külföldön is bolondultak érte, a fiatal, gyönyörű, szőke nő hollywoodi filmsztárnak vagy az ABBA együttes szőke énekesnőjének helyére is beillett volna. 

Modern idők – Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Source link