Tízből öt magyar nem tudja kiszámolni, hogy a jövőben milyen többletköltséggel járhat az otthonában található háztartási gépek működtetése, pedig 40 százalék havonta akár 30 ezer forinttal is többet fizet majd az áramért az energia-vészhelyzet következtében, derült ki a Gorenje legfrissebb kutatásából.

A válaszadók szerint a háztartási gépek közül a hűtő, a mosógép és a sütő a legnagyobb fogyasztó, de a felmérésben részt vevők 40 százaléka nem tervez változtatni a jövőben sem a háztartásigép-használati szokásain, nagy részük pedig korszerűbb gépre sem váltana. 

A 18 és 65 év közötti magyarok közel 80 százalékát foglalkoztatja az energia-vészhelyzet kapcsán jelentkező többletköltségek mértéke, 53 százalék azonban egyelőre nem tudta kiszámolni, mennyivel nőhetnek hosszú távon a kiadásai. A Gorenje legfrissebb kutatása szerint leginkább a 60 év felettiek aggódnak a növekvő rezsiszámla miatt, míg a 18-39 év közötti korosztályt kevésbé foglalkoztatja, ha megnőnek a költségek.

Fotó: Predrag Popovski / Getty Images Hungary

A hűtő eheti a legtöbbet

A növekvő energiaárak következtében tízből négy magyar 20 ezer forint alatti pluszkiadásra számít, a válaszadók 7 százaléka 30 és 50 ezer közöttre saccol, míg 3 százalék 50 ezernél is magasabb havi kiadással tervez. A résztvevők 23 százalékát ugyanakkor nem foglalkoztatja, hogy mennyire rúg a jövőben az áramszámla. 

A felmérés arra is rákérdezett, hogy a magyarok szerint melyik háztartási gép a legnagyobb fogyasztó. A válaszadók 34 százaléka szerint a hűtő eszik a legtöbbet, melyet a mosógép, a sütő és a légkondicionáló követ. 

Nem akarjuk kevesebbet járatni a gépeket

A kutatásból az is kiderült, hogy a növekvő költségek ellenére a válaszadók 40 százaléka nem tervez változtatni a háztartásigép-használati szokásain még akkor sem, ha ezzel több maradna a pénztárcájában. Azok, akik mégis aggódnak a számla miatt, kevesebb mosással (25 százalék), ritkább szárítógép-használattal (20 százalék) és kevesebb főzéssel (20 százalék) tervezik visszafogni a költségeket. Simon Anikó a Gorenje marketingvezetője szerint már egy kis odafigyeléssel is sokat faraghatunk a kiadásokon, hiszen a hűtő esetében a rossz elhelyezés (például sütő vagy tűzhely közelében) vagy a jegesedés is növelheti az energiahasználatot, de a mosással is sokat lehet spórolni, ha a fél adag opció helyett eco (energiatakarékos) programot használunk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Maradnak a régi gépek

A felmérés rámutatott arra is, hogy a jelenlegi helyzetben tízből hat magyar nem tervez új háztartási gépet vásárolni még akkor sem, ha ez hosszú távon is csökkenthetné az áramhasználatot. Akik mégis új készülékre áldoznának, közülük a legtöbben (16 százalék) a hűtőt cserélnék le, majd a mosógép (8 százalék) és a tűzhely vagy a sütő (5 százalék) következik.

– Egy tízéves vagy idősebb gép esetében már rövidebb távon is megtérülhet a csere – mondja Simon Anikó, aki szerint vásárlás előtt érdemes megnézni a fogyasztást és az alapján mérlegelni, hiszen – ha új gép mellett döntünk, a vásárlás előtt érdemes kiszámolni, hogy milyen energiabesorolású modellre ruházunk be. Egy F- és egy B-kategóriás készülék között jelenleg nagy árszakadék van a piacon, ezért utóbbinak – bár fenntarthatóbb és kevesebbet fogyaszt – várhatóan hosszabb lesz a megtérülése. 

Így spórolhatsz a rezsiszámlán a főzés során: 8 egyszerű, de okos energiahatékonysági tipp

Amennyiben néhány szempontot figyelembe veszel a főzés során, sok energiát és pénzt takaríthatsz meg, jót teszel a bolygóval és a családi költségvetéssel is.

Képek: Getty Images Hungary

Source link