Egyetlen hónap alatt több mint 42 százalékot emelkedett a tűzifa ára, írja a Pénzcentrum.

A rezsiemelésnek köszönhetően nagyon megugrott a kereslet a fatelepeken, és úgy tűnik, hogy a kormány által bevezetett hatósági ár sem szab gátat az árak elszabadulásának. 

Drága lesz fával fűteni

A KSH adatai szerint egy hónap alatt 42,3 százalékkal emelkedett egy mázsa tűzifa ára Magyarországon. Augusztusban még csak 5030 forintot kellett fizetni egy mázsáért, de szeptemberben már 7160 forintot, derül ki a cikkből. 

A fabrikett ezzel szemben viszont csak 4,5 százalékot drágult tavaly óta, és tavaly szeptemberhez képest is csak 18,2 százalékot. 

Bár a drágulás a lap szerint nagyrészt a rezsiemelésnek köszönhető, a kereslet már március elején elkezdett növekedni a fatelepeken. Akkor a magyarok a háború miatt tarthattak gázhiánytól, és kezdtek el betárazni, ami jócskán felverte az árakat is, írják.

Fotó: Kosijerphotography / Getty Images Hungary

A Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség főtitkára azt mondta a lapnak, hogy a növekvő igény miatt akár több hónapos előjegyzésre is lehet számítani.

A brutális áremelkedés meglepőnek tűnhet a kormány által szeptemberben bevezetett hatósági ár miatt, amelynek köszönhetően 10 köbméterig az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximalizált, forgalmi adót is tartalmazó ára keménylombos fák esetében 30 ezer forint, lágylombos fák és fenyők esetében pedig 19 ezer forint.

Ebben az árban azonban nincs benne a szállítási díj, ami átvételi helytől függően 4 ezer forinttól akár 12 ezer forintig is terjedhet köbméterenként, de a lap olyan vállalkozást is talált, amelyik 30 ezerért szállította csak el a fa köbméterét. 

A feldolgozás szintén költséges lehet, a gazdaságok hatósági áron ugyanis 2-4 méteres darabokban adják a fát, aminek a feldolgozásáról aztán a vásárlóknak kell gondoskodnia. Ez szintén tízezres nagyságrendű kiadás lehet, amennyiben a vásárlók egy szakembert kérnek meg rá, írja a cikk. 

Ennek kapcsán egyébként október elején Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy egyeztetések zajlanak a katasztrófavédelemmel, a büntetés-végrehajtással, az erdészeti oktatási intézményekkel az erdőben 2-4 méteres hosszban termelt tűzifa telephelyen történő darabolására.

A cikk az ajánló után folytatódik

A miniszter szerint a tapasztalatok alapján az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel, és a következő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány eléri a 70 százalékot, azonban azok, akik idénre vásárolnák meg a tüzelőt, előnyben részesülnek azokkal szemben, akiknek már megvan télire a megfelelő mennyiségű fájuk, írják.

A Pénzcentrum annak is utánajárt, hogy mennyibe kerül jelenleg a nem hatósági áras tűzifa. Több telephely oldalán készlethiányra figyelmeztettek, ahol pedig volt fa, ott erdei köbméterenként 65 ezer és 80 ezer forint körüli összegért árulták a fát. A szállítást és lerakodást ez az ár nem tartalmazta, derül ki a cikkből. 

Veszélyes lehet idén fával fűteni: a szakértő elmondta, miért

Tönkremehetnek a kályhák, sőt a kémények is kigyulladhatnak.

Képek: Getty Images Hungary

Source link