Szülőként nem mindig könnyű eldönteni, mikor van olyan állapotban a gyermek, hogy ortopédiai kezelésre van szüksége, illetve hogy a tapasztalt jelenség csak a növekedéssel járó változások egyike-e, vagy kezelendő probléma.

Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa szerint bizonytalanság esetén mindig jobb az orvosi ellenőrzés, ami egészségesnek tűnő esetben sem árt időnként.

Ortopédiai ellenőrzés gyerekeknél

A szülőkben számtalan kérdés merülhet fel a gyermekük mozgásszervrendszere kapcsán, és nem mindig könnyű eldönteni, mi számít még „normálisnak”, és mi nem. Ha az óvodás gyereknél az alábbi jeleket tapasztalod, mindenképpen keressetek fel szakembert.

Gyanús tünetek

  • Ó-láb.
  • X-láb.
  • Kicsit görbe hát.
  • Könnyen kibillen az egyensúlyából.
  • Nem egyenletesen kopik a cipője talpa.

– Ilyenkor érdemes biztosra menni, és ortopéd orvossal ellenőriztetni a gyermek egészségét, hiszen a látszólag kicsi eltérésekből is lehetnek később komolyabb problémák – hangsúlyozza Dobos doktornő. – Egészen kis gyerekeknél – a csecsemőkori problémákon, például a hipotónián és a kóros hátrafeszítésen túl – jellemzően akkor mutatkozhatnak ortopédiai furcsaságok, amikor járni tanulnak, és szabálytalan járási szokásokat vesznek fel. Sokszor megfigyelhető, hogy járáskor a lábujjak nem egyenesen előre néznek, hanem befelé fordulnak. Ha ez a tartás 7-8 éves korra nem rendeződik magától, mindenképpen fontos az ortopédiai ellenőrzés, mert bizonyos esetekben korrekcióra van szükség. A mozgásszervi eltéréseknek számtalan oka lehet, mint például a rossz statika, az ízületi tok- vagy szalaglazaság, a comb- és a lábszárcsont növekedési zavara. Mindenképpen fontos tehát pontos diagnózist felállítani és annak mentén a szükséges módon kezelni.

Lúdtalptól a gerincferdülésig

Óvodáskortól felfelé sokszor már feltűnőbbek a problémák, illetve több a kérdés a szülőben, vajon minden rendben van-e a gyerekkel ortopédiailag. Felmerülhet többek közt a hanyagtartás, a gerincferdülés gyanúja és az igen gyakori lúdtalp problémája is, természetesen a komolyabb ortopédiai rendellenességeken kívül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

– Minél előbb fordul orvoshoz a szülő a kérdéseivel, gyanújával, annál könnyebben korrigálható az esetleges ortopédiai probléma, és annál inkább kivédhető egy későbbi súlyosabb következmény. A mozgásszervrendszerben ugyanis minden mindennel összefügg, elváltozás nem marad következmények nélkül. Természetesen az is kiderülhet, hogy semmi baj nincs a gyerekkel, de mivel az ortopédiai vizsgálat nem fáj, így mindenki csak nyerhet a megnyugtató diagnózissal – mondja dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa. – Ezenkívül, ha felfedezzük, hogy hol van a gyerek sérülékenyebb pontja, a megelőzés végett is tanácsokat adhatunk a szülőnek, például cipő- és táskaválasztásról, táplálkozásról, ajánlható sportokról. A személyre szabott, rendszeresen végzett gyógytornával pedig valóban nagy eredményeket lehet elérni, gyerekkorban éppúgy, vagy talán még látványosabban, mint felnőtteknél.

Alvópózok hatása

Megmutatjuk az összes póz mellett és ellen szóló érveket, hogy kiválaszthasd a számodra legideálisabbat. 

Képek: Getty Images Hungary

Source link