Hamarosan több mint kéthetes igazgatási szünet jön a legtöbb  magyarországi kormányablakban, így nem árt sietni azoknak, akik ügyet szeretnének intézni. 

Országszerte hatvan kijelölt kormányablak és a Központi Okmányiroda azonban az igazgatási szünet ideje alatt is nyitva tart – tájékoztatta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-t.

Nemsokára bezár a legtöbb kormányablak

A közlemény szerint a szünet idején a legtöbb hivatali ügyfélszolgálat zárva lesz, de a halaszthatatlan közfeladatokat és hatósági teendőket ellátják a kormányhivatalok.

A Miniszterelnökség arra kér mindenkit, hogy aki teheti, az előre tervezhető ügyeit még december 21-ig intézze el. A szünet alatt csak a legsürgősebb esetekben keressék fel az ügyfelek a nyitva tartó kormányablakokat – írták.

December 22. és január 6. között igazgatási szünetet rendelt el a kormány a gázfelhasználás csökkentése érdekében. A szünetben is felkereshető kormányablakok korlátozott nyitvatartása országosan egységes lesz: december 22-én csütörtöki ügyfélfogadási rend szerint működnek, majd karácsony után, hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között lesz lehetőség az ügyintézésre.

Fotó: Róka László / MTI

Az érintett pénteki napokon (december 23-án, 30-án és január 6-án) minden kormányablak és okmányiroda zárva tart. Fontos, hogy az elkészült okmányok kézbesítését december 12-étől már csak olyan kormányablakokba lehet kérni, amelyek az igazgatási szünetben is nyitva lesznek. A nyitva tartó kormányablakokról a  kormanyablak.hu oldalon lehet tájékozódni – tudatta a tárca.

Az egyéb kormányhivatali ügyfélszolgálatok közül a legtöbb zárva lesz az igazgatási szünet teljes ideje alatt – írták, hozzátéve, hogy a földhivatalokban még január 9-én is szünetel az ügyfélfogadás, ugyanis ekkor dolgozzák fel az addig postán vagy elektronikusan beérkezett kérelmeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A folyamatosan indokolt hatósági ellenőrzéseket és a krízishelyzetek elhárításával összefüggő feladatokat a kormányhivatalok az igazgatási szünet idején is elvégzik, többek között a népegészségügy, az áldozatsegítés, a munkavédelem, az állategészségügy és élelmiszerbiztonság, a fogyasztóvédelem területén, illetve a Családvédelmi Szolgálatok is ellátják feladataikat. A budapesti és Pest megyei műszaki vizsgaállomások korlátozott nyitvatartással működnek, az ország többi vizsgaállomása zárva tart – ismertették.

Mivel az igazgatási szünetben is elérhető hivatalok nyitvatartása és helyszíne is eltérhet a megszokottól, mindenképp javasolt ügyintézés előtt az adott megyei kormányhivatal honlapján (kormanyhivatal.hu) tájékozódni. A kérelmek elektronikus úton, a Magyarorszag.hu oldalon vagy e-papíron bármikor benyújthatók, melyek feldolgozására az igazgatási szünet végeztével kerül sor – olvasható a közleményben.

Fontos változások jönnek a szabadsággal kapcsolatban: rengeteg családot érinthet

Benyújtották az új törvénymódosítást.

Képek: Róka László / MTI

Source link