A csökkent glükóztoleranciára gyakran egy szűrővizsgálat során derül fény. Bár ekkor még nem cukorbetegségről van szó, fontos foglalkozni az állapottal, mert kezelés híján könnyen azzá alakulhat. 

A prediabéteszként is emlegetett kórkép egyebek mellett a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a stroke kockázatát is fokozza. Amennyiben megállapításra kerül a probléma, szükségessé válik az életmódváltás, amelyben különösen hangsúlyos szerep jut a táplálkozásnak és a mozgásnak. 

Csökkent glükóztolerancia

A csökkent glükóztolerancia (IGT – impaired glucose tolerance) a cukorbetegséget megelőző szénhidrátanyagcsere-zavar, amelynek jellemzője, hogy a vércukorszint a normálisnál magasabb, de még nem annyira, hogy 2-es típusú diabéteszről lehetne beszélni. Egyes statisztikák azt mutatják, hogy 4-ből 1-3 IGT-vel élő embernél egy évtizeden belül cukorbetegség alakul ki. 

A prediabéteszre jellemző, hogy az éhomi vércukorszint alacsonyabb mint 7 mmol/l, a kétórás terheléses vérckorszintmérést követően magasabb mint 7,8 mmol/l, de alacsonyabb mint 11 mmol/l. Cukorbetegség meglétekor az éhomi vércukorszint 7 mmol/l vagy magasabb, a glükózterhelés utáni érték pedig 11,1 mmol/l vagy magasabb. A prediabétesz egyik formája az emelkedett éhomi vércukor, ekkor az éhomi vércukorszint 6,1 és 6,9 mmol/l között alakul.

Az inzulinrezisztenciát is a cukorbetegség előszobájaként szokták nevezni, azonban lényeges különbség, hogy ekkor még a szervezet emelkedett inzulinmennyiséggel ugyan, de képes normál tartományon belül megtartani az értékeket. Csökkent glükóztolerancia esetén a nagyobb inzulinmennyiség már nem elegendő ehhez.  

A prediabétesznek általában nincsenek karakteres tünetei, ha mégis, akkor azok a 2-es cukorbetegség tünetével megegyezők, például a következők:

  • fokozott szomjúság,
  • gyakori vizelés,
  • fokozott éhség, 
  • fáradtság,
  • homályos látás,
  • lassabb sebgyógyulás.

Fontos, hogy a fenti tünetek tapasztalásakor, illetve a családban előforduló 2-es típusú cukorbetegség esetén ellenőrzésre kerüljön a vércukorszint, amennyiben szükséges, terheléses vércukorszint-vizsgálattal is. A családi halmozódáson túl a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a PCOS és a terhességi cukorbetegség is növeli a kórkép kialakulásának valószínűségét. A magas koleszterinszint és a hipertónia is összefüggést mutat az állapottal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kezeletlen IGT nem csak a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát növeli, hosszú távon szív- és érrendszeri kórképek, stroke kialakulásához vezethet. A diagnózist követően a terápia elsősorban az életmódváltás, a finomított szénhidrátok lehetőség szerinti kiiktatása, a rostbevitel és zöldségfogyasztás emelése, valamint a rendszeres testmozgás bevezetése. Olykor gyógyszeres kezelésre is szükség van. 

Ezek a legjobb zöldségek cukorbetegség esetén

A zöldségek az egészséges táplálkozás legfontosabb összetevői, remek vitamin- és rostforrások, amelyeknek minden étkezés során helyük van a tányéron. Segítenek a testsúly és a vércukorszint kontrollálásában és az egyes fogások színesítésében is. A cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a minél gyakoribb fogyasztásuk. Bár a friss zöldségekkel nehéz lenne mellényúlni, vannak olyanok, amelyek különösen hasznosnak bizonyulnak az érintettek számára.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link