Néhány évvel ezelőtt a MÁV komoly versenytársat kapott a vasúti személyszállításban: Közép-Európa vezető magánvasút-társasága, a RegioJet járataival már Csehország, Szlovákia és Ausztria is elérhető kedvező áron, mindezt magas színvonalon biztosítva.

A csehországi RegioJet a Budapest-Győr-Bécs-Prága útvonalon közlekedik napi kétszeri eljutási lehetőséget nyújtva Budapestről az osztrák, cseh, szlovák városokba, sőt, a vonatok még belföldi utazásra is igénybe vehetők a fővárostól Győr-Mosonmagyaróvár irányába.

A RegioJet vonatai és az árak

A RegioJetnél számos újdonság elérhető a megszokott vasúti szolgáltatásokhoz képest: többek közt online felületen kiválasztható és foglalható helyek, ingyenes lemondás 15 perccel az utazás előtt, a szabad felhasználású jegyek váltásának lehetősége vagy éppen a többféle kocsiosztály.

A díjszabás kocsiosztályonként és időpontonként is eltérő, amelyről az internetes felületen tájékozódhatnak az utazni vágyók. Az oldalon az adott pillanatban elérhető szabad ülőhelyek száma is nyomon követhető, és a kényelmi osztály is kiválasztható.

Kocsiosztályonként eltérő árak

A legolcsóbb osztály a low cost, mely termes és fülkés kocsikban elérhető. Ez az alapszolgáltatást tartalmazza, és bár állandó utaskísérők itt még nincsenek, a RegioJet mobilalkalmazás letöltésével itt is rendelhet az utas frissítőket, kávét, harapnivalókat, és ingyenesen jár ásványvíz. A konnektorok, wifi, légkondi, napi újság (szlovák és cseh nyelven) is biztosított. Budapestről Bécsbe a low cost osztályon egy útra akár 9 euróért kapható jegy, oda-vissza így már 18 euróból megfordulhattok. Prágába a legolcsóbb jegyek 15,9 euróért vásárolhatók.

A következő árfekvésben a standard osztály kínál jegyeket, a nagy légterű ASTRA kocsi nyitott terében vagy zárt, hatüléses kupéban. Ingyenesen jár az osztályon egy kávé és egy ásványvíz, de ételek is rendelhetők. Ha az ember unatkozna az úton, az LCD-képernyőkkel felszerelt üléseken többféle programot nézhet. A gyerekkel érkezőknek nagy segítség lehet a speciális gyerekrész, ahol játszhatnak, mesét nézhetnek a kicsik. Akadálymentes rámpa és babakocsis hely is biztosított. Bécsbe akár 9,9 euróért utazhat az ember itt, Prágába 19,1 euróért.

A legmagasabb színvonalú utazást a relaxosztály biztosítja egyterű kocsiban, kényelmes bőrüléseken, elsőbbségi kiszolgálással. Ingyen kávé, víz, szórakoztató portál a képernyőn és wifi itt is jár, emellett az utaskísérő személyzettől menü rendelhető. Az ár Bécsbe 10,9 eurótól kezdődik, Prágába 22,3 eurótól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyes vonatokon elérhető a business osztály is, mely prémiumkategóriás szolgáltatást nyújt. A bőrülések és a más osztályokon is elérhető frissítők, fedélzeti menü, szórakoztató lehetőségek mellett itt gyümölcslé és pezsgő is jár. Úgynevezett csendes fülkék is rendelkezésre állnak az üzleti díjszabásnál, ahol a hangos beszélgetés, telefonálás, zene is észszerű határokon belül tartott, ez 15 éven aluliaknak nem ajánlott. A szórakoztató portál saját elektronikus eszközön is elérhető bérelhető fejhallgatóval.

Az éjszakai vonatokon hálófülkék és fekvőhelyes kocsik is foglalhatók, indulás előtt bekészített ágyneművel, párnákkal, takaróval, illetve ingyenes reggelivel, ami kávé, narancslé és vajas croissant is lehet. Ásványvíz, alma cider, mentatea is az árban van, wifi, újságok, szórakoztató egység filmekkel, zenével, e-könyvekkel, de biztonsági szolgálat és ébresztő is rendelkezésre áll. A helyfoglalás módosítása hat órával az indulás előtt még lehetséges.

A helyfoglalás a vonatokra ingyenes, online felületen kiválasztható, hogy pontosan hova kéri az utas a jegyét. A társaság arra is gondolt, aki utolsó pillanatban változtatna programján, egyes vonalain akár 15 perccel indulás előtt is van lehetőség lemondani a hegyfoglalást további költségek nélkül.
Prágában és Brnóban a társaság saját várótermeinek kényelmét is élvezheti az utas, légkondicionált, jól felszerelt épületben, amelybe akár két órával az indulás előtt is be lehet térni egy érvényes jeggyel. Ingyenes wifi, de kávé, üdítő és mosdó is rendelkezésre áll. Budapesten és Bécsben ez nem elérhető.

Luxus az Orient expresszen

Az Orient expresszen akár karácsony előtt is utazhat az ember, ám mélyen zsebébe kell érte nyúlnia.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Source link