Marie Antoinette-ről legtöbbünknek a fényűző versailles-i élet, esetleg az elhíresült nyakékbotrány, illetve a francia forradalommal bekövetkező tragikus vég jut először eszünkbe.

Hogy Franciaország királynéja korának, illetve az azt követő történetírásnak az egyik leginkább félreértelmezett alakja, aki nem csupán XVI. Lajos francia király hitvese volt, de uralkodó létére autentikus és örömteli módon élte meg a saját anyaságát, arról keveset tudunk.

Marie Antoinette anyaként

Marie Antoinette Mária Terézia és Lotharingiai Ferenc gyermeke volt, akit 14 évesen férjhez adtak a Bourbon-házból származó Lajos Ágosthoz, Franciaország dauphinjéhez – trónörököséhez. Frigyük szokatlan módon 7 évig elhálatlan maradt. Az évek múlásával emiatt egyre nagyobb nyomás nehezedett az ifjú királynéra, hiszen mindenki őt hibáztatta az elmaradó gyermekáldásért. Csak idővel lett világos az udvar számára, hogy a házasok nemi életével van alapvető gond. Hogy pontosan mi akadályozta meg a frigy elhálását, nem tudni biztosan: egyes nézetek szerint a trónörökös fitymaszűkülete állt a háttérben. Az mindenesetre valószínű, hogy Marie Antoinette nem bánta, hogy későn – 21 évesen – esett teherbe, talán szerette volna anyja, Mária Terézia sorsát elkerülni, aki tizenhat terhesség és szülés nehézségeit állta ki.

4 gyermeket szült

Kétségtelen ugyanakkor, hogy legelső gyermeke, Mária Terézia Sarolta születése egyben élete egyik legboldogabb napja volt. Mikor tudatták vele, hogy nem trónörökösnek adott életet, így szólt:

– Szegény kisleány, nem annak születtél, amit vártak, de ettől nekem egy cseppet sem vagy kevésbé drága. Egy fiú az állam tulajdona lett volna. Te az enyém leszel; minden szeretetemet neked szánom, megosztod majd velem valamennyi örömödet és enyhíted szenvedésemet.

A királyné az akkori szokásoktól eltérően szoptatta gyermekét, anyjának, Mária Teréziának írt levelei szerint legalább négy hónapos koráig. Az udvar egyébként nehezményezte, hogy Marie Antoinette milyen sok időt tölt a gyermekeivel. A királyi gyermekeket ugyanis inkább egyfajta értékes állami tulajdonnak tekintették a XVIII. században.

Marie Antoinette négy gyermeket szült – és valószínűleg kétszer elvetélt. Lajos József trónörökös mindössze tízéves koráig élt, sokat szenvedett törékeny egészsége miatt, és vélhetően tuberkulózisban hunyt el – a forradalom kitörése után a Temple börtönében háromévnyi fogságot követően. Marie Antoinette sajnos negyedik gyermekét, Sophie-t is elvesztette még csecsemőkorában – a királyné mélyen gyászolta őt. A Marie Antoinette-et gyermekei körében ábrázoló híres Vigeé Le Brun-festmény nem sokkal ez előtt készült: a kislány alakját halála után lefestették, így a trónörökös az üres bölcsőre mutat. 

Marie Antoinette örökbe fogadott gyermekei

Még azt megelőzően, hogy Marie Antoinette-nek saját gyermeke született volna, örökbe fogadott egy François Michel Gagné nevezetű 5 éves kisfiút, akivel akkor találkozott, amikor a királyi hintó elütötte a gyereket. Kiderült, hogy a kisfiú három testvérével maradt árván – testvéreit a későbbiekben anyagilag támogatta.

Második befogadott gyermeke, Ernestine, leánya, Marie-Thérèse játszótársa volt, egy szobalány gyermeke; amikor édesanyja meghalt, magához vette a kislányt és meghagyta, hogy ugyanolyan bánásmódban részesítsék, mint királyi barátnőjét.

Harmadik örökbe fogadott gyermeke, Jean Amilcar rabszolgaként került az udvarhoz. De Boufflers lovag hozta magával Szenegálból a királynénak ajándékba. Marie Antoinette azonban inkább felszabadította, megkeresztelte és örökbe fogadta.

Utolsó örökbe fogadott gyermeke, Zoé pedig a király egyik elhunyt altisztjének volt a lánya. Két nővérével maradtak árván, őket egy bentlakásos iskolában helyezte el a királyné, míg a kislány – eredeti nevén Jeanne Louise Victorie – a trónörökös Lajos Károly játszópajtása lett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Változást hozott a hagyományos udvari értékrendbe

A királyné egyébként a szülések megszokott udvari rendjén is változtatott. Legidősebb gyermeke születésekor még akkora tömeg tolongott körülötte, hogy rosszul lett, ezért idővel egyre intimebbé tette a szüléseit: már csak a legbizalmasabb embereit engedte közel magához, míg a többi nemes egy másik szobában várakozott. Marie Antoinette naponta több órát töltött gyerekei körében, meghitt, szeretetteli kapcsolat fűzte hozzájuk, miközben az idő előrehaladtával egyre jobban fárasztotta az udvari reprezentációval járó nyilvánosság.

Cikkünk a Budai Lotti és Zubor Rozi: Micsoda anyák voltak! – Híres nők a gyerekszobában című könyve alapján készült.

micsoda-anyak-voltak-konyv

Hiába ismerjük például Margaret Thatcher, Josephine Baker vagy Marie Curie eredményeit és a sikerhez vezető útját, arról, hogy ezek a nők miként nevelték gyerekeiket, vagy hogyan élték meg saját anyaságukat, már jóval kevesebbet tudunk. Ezt a hiányosságot igyekszik pótolni ez a kötet. De félreértés ne essék; ez a könyv nem a történelem „legjobb” vagy épp „bezzeganyáinak” a gyűjteménye.

Kiadja: Álomgyár Kiadó
Ára: 6499 forint
A könyvet itt rendelheted meg.

Képek: Getty Images Hungary

Source link