Sok hátborzongató történetet hallani gyilkosságokról. Ez még ijesztőbb, mikor magyar vonatkozása van, és ha az események egy olyan gonosz emberi jellemet vázolnak föl, amelyet ép ésszel lehetetlen felfogni.

Holhos Jánosné, leánykori nevén Papp Erzsébet 1935-ben született. 1961-ben kötél általi halálra ítélték, és kivégezték. Méregkeverő magyar sorozatgyilkos volt. 

Holhos Jánosné, a rettegett méregkeverő története

Első gyilkossága pusztán próba volt, de Raszkolnyikovval, a Bűn és bűnhődés főhősével ellentétben ő nem állt meg, és feltehetőleg bűntudata sem volt. Egy ötéves kislányt, Tarnóczi Ilonát ölte meg: a dohánylevélben található nikotint oldotta ki, és megitatta vele az áldozatot, mely halálos méregként hatott. Az elképesztően szomorú emberölést az is tetőzte, hogy senki sem gyanakodott: azt hitték, a gyermek természetes halált halt, és nem nyomoztak az ügyében. Mielőtt még őt megölte volna, a saját kutyáján próbálta ki e mérget. A kislányt nem ismerte: a gyerek csak rosszkor volt rossz helyen. 

Fotó: Stan Dzugan / Getty Images Hungary

Ez a két eset pusztán felkészülés volt a „premierre”: első férjét akarta megölni, aki alkoholista volt, és ittas állapotában gyakran megsértette őt. A gyilkosság után történt boncolás, azonban az orvos a halált ismételten természetesnek ítélte meg: megállapítása szerint a férfi alkoholmérgezésben halt meg.

Harmadszorra a barátnőjét ölte meg, akinek annyi volt pusztán a „bűne”, hogy valamivel megsértette őt. Itt sem bukott még le: kihallgatta a rendőrség, de ő azt állította, hogy mire odaért, addigra barátnője már haldoklott, és az üres nikotinos üveg ott hevert mellette. Így az esetet a hatóságok öngyilkosságnak minősítették.

A cikk az ajánló után folytatódik

1959-ben ment újra férjez Holhos Jánoshoz. Ezután nem sokkal nővérével összevesztek valamin, és így őt is megitatta a méreggel. A nőt még mindig nem övezte gyanú, viszont ekkor elkövetett egy ordas nagy hibát: visszaváltotta azt a pálinkás üveget, amelyben mérgét tartotta. Mivel nem volt annyira kitisztítva az üveg, hogy a mérget tökéletesen eltávolítsa, ezért mikor ismételten forgalomba hozták, két ember súlyos mérgezést kapott. Ekkor vizsgálta meg a hatóság az üveget, amiben a megtalálták a halálos nikotin dózisának kétszeresét. Kinyomozták, hogy ki volt az üveg visszaváltója, és vizsgálatot indítottak Holhos Jánosné ügyében. Nem is egy haláleset történt körülötte, így a gyanú még megalapozottabb volt. Exhumálták a kislány és az első férj holttestét további bizonyítékokért.

Noha Holhos Jánosné mindvégig tagadta tetteit, a nyomozás során minden szál őhozzá vezetett, így halálra ítélték és kivégezték őt.

Több mint 8 ezer koponyát őriznek az egykori kivégzőhelyen

A kambodzsai kommunisták egykori kivégzőhelye a Csoeng Ek, mely ma emlékmúzeumként működik.

Képek forrása: Getty Images

Source link