Az infláció emelkedése miatt nem éri meg készpénzben tárolni a megtakarításokat, derül ki az Index cikkéből

A befektetési piacok sajnos nagyon kiszámíthatatlanná váltak az elmúlt hónapokban.

Nem éri meg készpénzben tartani a megtakarításokat

Bár sokan gondolják azt, hogy a legbiztosabb készpénzben tartani a megtakarításaikat, sajnos úgy tűnik, hogy a párnahuzatba varrt tíz- és húszezresek mégsem érik meg annyira. 

Az infláció emelkedése miatt a készpénzes megtakarítás tévút az Index K&H közleménye alapján készült cikke szerint. A befektetési piacok nagyon kiszámíthatatlanná váltak az elmúlt hónapokban a koronavírus utóhatásainak, az ukrajnai háborúnak, az ellátási problémáknak, a magas energia- és nyersanyagáraknak és az ezekkel összefüggő brutálisan emelkedő inflációnak köszönhetően. 

Fotó: yorkfoto / Getty Images Hungary

Ráadásul a megtakarítások szempontjából nagyon fontos részvény- és kötvénypiacok is nagyon rosszul szerepeltek, ami kulcsfontosságú a megtakarítások szempontjából, derül ki a cikkből. 

A folyamatosan emelkedő infláció miatt a készpénz van a leginkább kitéve az értékvesztésnek. A magyar jegybank adatai alapján körülbelül 7000 milliárd forintot tartanak a magyarok készpénzben. Ennek a hihetetlen nagyságú készpénzállománynak körülbelül 1000 milliárd forinttal romolhat a vásárlóértéke, ha az idei évre várható, 14 százalék körüli inflációval számolunk. 

Van, ahol már egyáltalán nem használnak készpénzt: hogyan fizetünk a jövőben?

A készpénz-helyettesítő eszközök egyre elterjedtebbek a világban. Ismerd meg őket!

Képek: Getty Images Hungary

Source link