Titkos labor, szovjet katonai temető, lepusztuló falak: a Székesfehérvárhoz tartozó Kisfalud Simay-Holczer-kastélya mozgalmas, már-már regénybe illő történetről mesél az utókornak.

Az elhagyott, romantikus stílusú kastélyt még az 1900-as évek első felében építették, a fennálló információk szerint Adamek Ferenc mérnök tervezőmunkáját dicséri. Az egykor szebb napokat látott épület ma romjaiban várja, hogy valaki ismét visszaadja régi fényét.

A Simay-Holczer-kastély

A kastélyról tudni lehet, hogy utolsó tulajdonosa a Simay család volt, ám Simay Lajos a háborút követően Ausztriába volt kénytelen menekülni az üldöztetés elől. Hátrahagyott feleségét, Rezi Rózsát elfogta az ÁVH, és válásra kényszerítették, miközben minden vagyonukat elkobozták.

Simay-Holczer kastély (Székesfehérvár-Kisfalud):

Simay-Holczer kastély (Székesfehérvár-Kisfalud):
A kastélyt az 1900-as évek elején a Simai – Holczerek emeltették, akik…

Közzétette: Hold Antikvárium – 2018. március 12., hétfő

A gyönyörű épületet és parkját 1945-ben tehát államosították, termelőszövetkezeti tulajdonba került. Bár eredeti tulajdonosa, Simay megpróbálta később visszaszerezni az elvesztett ingatlant, a korábban tőle elvett hivatalos okiratok hiányában már sosem kaphatta vissza tulajdonát.
A rendelkezésre álló adatok szerint az ötvenes években elsősorban lakhatási célokat szolgált, főként bányamérnökök és családjaik számára. 1956-ban azonban egy szigorúan titkosan működő laboratóriumot is nyitottak alagsorában: a közeli bányamunkákhoz zajlottak itt robbantásos kísérletek.

A hatvanas években még esti iskolának, valamint szolgálati lakásoknak adott helyet az egykor csodásan impozáns kastély, ám a felújításra, karbantartásra már nem szenteltek sem időt, sem energiát, sem számottevő anyagi forrást. Egészen 1998-ig állami tulajdonban volt, majd magántulajdonba kerülve romosodott tovább.

Érdekesség, hogy a kastélyparkban még egy szovjet katonai temetőt is kialakítottak, egy obeliszkkel a középpontban. Ezt csak 2013-ban számolták fel, exhumálva és méltó tisztelettel újratemetve a halottakat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kastély mára szinte teljesen kiürült, a mozdítható tárgyakat gyakorlatilag egytől egyig ellopták belőle, csak a falak állnak egyre bizonytalanabb lábakon, fölötte a jócskán megrongálódott tetővel. A telket elkerítették, a tulajdonos az elmúlt évtizedekben többször változott ugyan, de az építményt és felszámolt parkját senki nem újította fel.

Íme, az elhagyott szovjet laktanya

Szentkirályszabadja elhagyatott szovjet laktanyáját a magyar Csernobilnak is szokták nevezni.

(Borító- és ajánlókép: Indafotó/sasy, K.Kriszti.)

Source link