A flódni egy hamisítatlan zsidó sütemény, amit hanuka és purim alkalmából szoktak sütni. Kóser módon készíteni elég körülményes, de ha ez nem szempont, akkor egészen hétköznapi hozzávalókból is összeállíthatod.

A lisztet szitáld egy tálba, és morzsold el a felkockázott, hideg vajjal. Add hozzá a porcukrot, a tojássárgákat, a sót, és annyi hideg fehérbort, hogy jól gyúrható tésztát kapj. Alaposan dolgozd össze, majd oszd öt egyenlő részre, és mindegyiket nyújtsd ki a tepsi méretére. Ha szemre nem megy a pontos elosztás, használj mérleget. Helyezd el őket sütőpapíron, és pihentesd a hűtőben egy éjszakát.

Másnap készítsd el a töltelékeket. A mákos részhez a cukrot forrald szirupos állagúra a vízzel, a mézzel, a reszelt citromhéjjal és a borral, majd add hozzá a mákot. Ugyanígy járj el a diós réteggel is. Az almát reszeld le, keverd el a cukorral, a citromhéjjal és a fűszerekkel, kevés vajon párold meg, és szitán csepegtesd le. A szilvalekvárt, ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígíthatod.

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és a tésztalapokat vedd ki a hűtőből. Az egyik lapot helyezd a tepsibe, kend meg a máktöltelékkel, és fedd be jól a következő lappal. Erre jöhet a diós réteg. A harmadik lapra tedd az almát, a negyediket kend meg lekvárral, az ötödikkel pedig fedd be. Kend le a tetejét vízben elkevert tojássárgájával, és 180 fokon 40-50 perc alatt süsd pirosra. Ha kész, emeld ki a tepsiből, de csak akkor szeleteld, ha teljesen kihűlt. 

Source link