A megfelelő alvás nagyon fontos az egészség megőrzése szempontjából. 

Az alvás minőségére rengeteg más faktor mellett akár az is kihathat, hogy a jobb vagy a bal oldalán fekszik az ember, derül ki a 24.huIFLScience írása alapján készült cikkéből. 

Számít, hogy a jobb vagy a bal oldaladon alszol

Az alvásminőségre rengeteg tényező lehet hatással, például a párnák és az ágy minősége, a fényviszonyok, vagy akár az alvás pozíciója is. A kérdés adja magát: vajon jobb vagy bal oldalon egészségesebb-e aludni?

A jobb oldalon való alvás a cikk szerint könnyebb légzést biztosíthat az alvási apnoéban szenvedőknek, akiknek néha abbamarad vagy újraindul a légzése alvás közben. A jobb oldalon való alvás és a könnyebb légzés közti kapcsolat okai még nem teljesen világosak a tudomány számára, de egy 2018-as kutatás arra is rávilágított, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek a jobb oldali alvást részesítették előnyben. Ez valószínűleg egy önvédelmi mechanizmus lehet a részükről, amellyel a tudtukon kívül javítják a szívműködésüket, derül ki a IFLScience cikkéből.

Fotó: Pete Barrett / Getty Images Hungary

A bal oldali alvás mellett az szól, hogy az emberi gyomor nagy része a test bal oldalán található, így ezen az oldalon fekve a gravitációnak köszönhetően védettebb az emésztőrendszer tartalma. A jobb oldali fekvés például növelheti a reflux kialakulásának kockázatát, derül ki a cikkből. 

Ezek alapján úgy tűnik, hogy az egészségi állapottól függ, hogy valakinek a jobb vagy a bal oldalon való fekvés kedvezőbb-e. 

A hason, arccal lefelé való alvás ezzel szemben egyértelműen negatív. Ez a testhelyzet növeli a szemekben a folyadéknyomást, ami különböző szemrendellenességekhez, így zöld hályoghoz vezethet. Ebben a pozícióban ráadásul az arcbőr is nagyobb terhelésnek lehet kitéve, ami például ráncosodást idézhet elő, írja a 24.hu. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ember átlagosan hússzor vált testhelyzetet álmában egy éjszaka alatt, és minél többet tölt egy egy adott pozícióban, annál esélyesebb, hogy az hatni fog a bőrére. A ráncok elkerülése szempontjából a háton fekvés tűnik a legjobb opciónak, ám ez a póz megnehezíti a légzést, horkolást, és alvási apnoét idézhet elő. 

Mivel a minőségi alvás alapvető fontosságú az egészség szempontjából, az alvási problémákkal küzdőknek érdemes szakértőhöz fordulniuk, figyelmeztet a cikk. 

8 kutya, aki egészen lehetetlen módon aludt el: nagyon viccesek a képek

Váratlan helyeken és helyzetekben szenderültek álomra ezek a kutyák.

Képek: Getty Images Hungary

Source link