Kutatók úgy vélik egy tudományos véletlen miatt, hogy az ember élete tényleg lepereghet a szeme előtt a halál pillanatában.

A tudósok egy epilepsziás beteg agyhullámait szerették volna megvizsgálni, de valami mást is sikerült rögzíteniük. 

Tényleg lepereghet a szemünk előtt az életünk filmje, amikor meghalunk

Egy 87 éves epilepsziás beteg agyhullámait szerették volna megmérni a tudósok, amikor váratlan dolog történt, idézi a BBC cikkét a HVG.

A páciens szívrohamot kapott a vizsgálat közben, és elhunyt. Ez egy váratlan és igen egyedülálló lehetőséget adott a szakembereknek, hogy rögzítsék egy haldokló neurológiai jeleit. 

A Frontiers in Aging Neuroscience kiadványban közölt eredmény szerint a férfi agyhullámai a halál előtti és utáni 30 másodpercben olyan mintákat mutattak, mint az álmodozó vagy emlékeket felidéző emberek agyhullámai. Ez akár arra is engedhet következtetni, hogy az ember szeme előtt valóban lepereg élete filmje az élete utolsó pillanataiban, derül ki a cikkből. 

Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Ajmal Zemmar, a tanulmány társszerzője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mivel minden ember számára más az emlékezetes, ezért lehetetlen megmondani, hogy valóban a szeretteinkre és az életünk történéseire gondolunk-e az utolsó pillanatokban. 

A szakember elmondta, abban a 30 másodpercben, mielőtt a szív leállította a páciens agyának vérellátását, olyan jeleket mutatott, mintha álmodna, koncentrálna vagy emlékeket idézne fel. 30 másodperccel a szív leállása után még mindig ez volt a helyzet. Ez az a pillanat, amikor az embert halottá nyilvánítják, írja a cikk.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tanulmány komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy akkor következik-e be a halál, amikor leáll a szív, vagy akkor, amikor megszűnik az agyműködés. 

Zemmar azt is fontosnak látta kiemelni ugyanakkor, hogy a mérésből nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, és a tény, hogy a beteg epilepsziás volt, tovább bonyolítja a helyzetet. A tudósok 2016-ban rögzítették a jeleket, és ezt azóta sem sikerült megismételni. 

Valóban nő az ember haja és körme, miután elhunyt? 4 érdekesség a halálról

A halál rejtélyes, ám nem teljesen kiismerhetetlen a tudomány számára.

Képek: Getty Images Hungary

Source link