Aki mosogatógépet vásárol, azt rendszerint két dolog valamelyike vezérli. Vagy az, hogy nem szeret mosogatni, vagy az, hogy víz- és energiatakarékos módon szeretné elmosni az edényeit.

Ez mindkettő helytálló kiindulópont, ám azt tudni kell, hogy az utóbbi elképzelés csak akkor teljesülhet, ha a mosogatógépet odafigyeléssel, bizonyos szabályokat szem előtt tartva használja az ember. Sokak számára kérdéses például, hogy le kell-e öblíteni a tányérokat, mielőtt bekerülnek a gépbe, ahogyan az sem egyértelmű, mennyi edényt lehet beletenni, vagy melyik programot érdemes választani egy átlagos, napi mosogatáshoz a sok közül.

A mosogatógép energiaspóroló használata

Kézzel vagy géppel?

Sokan próbálnak energiát spórolni azzal, hogy kézzel mosogatnak gép helyett, ám arra kevesen gondolnak, hogy a manuális, folyó víznél történő mosogatással nagyságrendekkel több víz folyik el, mint amennyit a mosogatógép elhasznált volna. Egy új, víz- és energiatakarékos mosogatógép töredékpénzből működtethető, mint amennyiből a kézi megoldás kijön.

Öblítés előzőleg – Nagyon sok ember öblíti le az edényeit, mielőtt betenné a mosogatógépbe, ám ez teljesen felesleges. Elég csupán lesodorni a tányérok felületéről a maradék ételt vagy kiönteni a poharakból, bögrékből a folyadékot. A mai gépek ugyanis, különösen az utóbbi tíz év szerkezetei már öblítés nélkül is játszi könnyedséggel boldogulnak a szennyeződésekkel. Ha valaki mégis öblítget, akkor azzal energiát és vizet is pazarol.

A cikk az ajánló után folytatódik

A félig pakolt mosogatógép – Óriási tévhit, hogy egy mosogatógép nem mosogat el rendesen, ha tele van pakolva. Amennyiben a poharak, edények és evőeszközök a megfelelő fakkokba kerülnek, a mosogatógép elboldogul a maximális mennyiségű töltettel is. Ha azonban a gépbe csak feleannyi dolog kerül, mint amennyi elférne, több kört kell mosogatni, ami nemcsak felesleges víz- és energiahasználattal, de elpocsékolt mosogatógép-tablettákkal is jár.

Nem megfelelő program – Minden mosogatógépen többféle program közül lehet választani a hőfok, az idő vagy épp az edények jellege, szennyezettségi foka szerint. Ezeket a funkciókat érdemes megismerni a használati utasításból, és mindig az éppen megfelelőt választani a mosogatásokhoz. Ha az edények nem extra szennyezettek, hanem csupán a mindennapi étkezéssel járó szennyesről van szó, szükségtelen az ultramagas hőfok vagy a többórás csutakolás. Gondolkodj, mielőtt megnyomnád a start gombot, és még annál is kevesebb energiát fogyaszt majd a géped, mint amennyit energiatakarékos létére megenne.

Hogy használd a hűtőt, ha spórolni akarsz?

Aki szeretné olcsóbban használni a készülékét, egy kis odafigyeléssel megteheti. Nem mindegy ugyanis, milyen mértékben vannak megpakolva a polcok, ahogy az sem, hány fokra van állítva a hűtő.

Source link