Biztosan előfordult már veled, hogy hiába aludtál többet a megszokottnál, mégis fáradtnak érezted magad. Ennek oka abban az egyszerű tényben keresendő, hogy bármennyire sokan is tekintenek rá így, az alvás nem egyenlő a pihenéssel.

Sőt ami azt illeti, van szakember, aki szerint hétféle pihenésre van szükséged ahhoz, hogy a mindennapok során jól funkcionálj, elégedett légy, és megőrizd az egészséged. Amennyiben tudatosan törekszel rá, hogy a pihenés különböző típusai megjelenjenek az életedben, elkerülheted a világszerte egyre több ember érintő kiégést is.

A pihenés 7 típusa

Általánosságban kijelenthető, hogy a pihenés nem kellőképpen megbecsült tevékenység a kultúránkban, sőt gyakran egyenesen a lustasággal azonosítják. Az emberek a társadalom és a közösségi média nyomására életük szinte minden helyzetében teljesítménykényszert éreznek, ez sok esetben a kikapcsolódást is megakadályozhatja. 

Dr. Saundra Dalton-Smith 2017-ben megjelent könyvében (Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity) mutatta be a pihenés hét különböző típusáról szóló elméletét. Ennek központi eleme, hogy a kiégés elkerülése érdekében az embereknek be kell azonosítaniuk, hogy melyik hiányzik az életükből, és tudatosan tenniük kell érte, hogy pótolják azt a mindennapok során. A pihenés 7 típusa Dalton-Smith szerint a következő:

Fizikai

A pihenés mindenki által ismert formája a fizikai, ami lehet aktív vagy passzív. Utóbbihoz tartozhat például a jóga vagy a masszázs, előbbihez az alvás, illetve a szieszta. 

Mentális

A mentális kimerültség jele lehet, ha az éjszakai álomba merülésed a gondolataid csapongása akadályozza, valamint ha nappal, hiába aludtál eleget, nem tudsz koncentrálni, elfelejtesz dolgokat. A szakember szerint érdemes beiktatni rövid szüneteket a munkanap során, amelyek emlékeztetnek a lassítás fontosságára, és segítenek rendezni a gondolataidat. Szintén hasznos lehet, ha az ágy mellett tartasz egy jegyzetfüzetet, amibe felírhatod azokat az elméleteket, ötleteket, amik nem hagynak aludni.  

Szenzoros

A mindennapok során rengeteg inger éri az embert, fontos, hogy időnként az érzékszervei is pihenhessenek. Ha napközben egy kis időre becsukod a szemed, kijelölsz képernyőmentes időszakokat, lefekvés előtt tudatosan kerülöd az okoseszközök, televízió használatát, már sokat tettél az ügyben. 

Kreatív

A kreatív pihenés különösen fontos azok számára, akiknek nap mint nap új ötletekkel kell előállniuk, a problémamegoldás a munkahelyi feladataik közé tartozik. A természetben vagy a művészetekben való gyönyörködés is a pihenés ezen kategóriájába sorolható a szakember szerint. Mindemellett egy alkotó jellegű hobbi is kikapcsolódást jelenthet. 

Érzelmi

Dr. Dalton-Smith megfogalmazásában az érzelmi pihenés azt jelenti, hogy az embernek van ideje és helye az érzelmei szabad kifejezésére, illetve nem érzi szükségét annak, hogy állandóan mások kedvére tegyen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szociális

A szociális pihenés azt jelenti, hogy olyan emberekkel veszed körül magad, akik feltöltenek, pozitívak és támogatók. Ehhez fontos beazonosítani azokat a kapcsolatokat, amelyek kimerítenek, leszívják az energiáid. Az érzelmi fáradtság gyakran kéz a kézben jár  a szociális pihenés hiányával. 

Spirituális

A spirituális vagy lelki pihenés mindenkinek a saját egyéni meggyőződéseitől függ. Ide tartozik például az az elgondolás, hogy az egyén léte, munkája valamilyen célt szolgál, túlmutat a mindennapok nehézségein, a fizikai szükségletek kielégítésén, valamint az összetartozás, a szeretet és az elfogadás érzésének megtapasztalása is. A szakember szerint jó ötlet lehet a rendszeres meditáció vagy valamilyen közösségi elfoglaltság beépítése a napi rutinba. 

10 napindító jógagyakorlat

A következő gyakorlatsort végezd ébredés után. Az első három póz nyugalmat és boldogságérzetet teremthet benned. A továbbiak a pozitív napkezdést segíthetik, energikussá és optimistábbá tehetnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link