Mától nyílik lehetősége az autósoknak az éves országos és éves megyei matricák elővásárlására.

Az elővásárolt matricák érvényességének kezdete 2023. január 1., nem pedig a vásárlás napja. 

Mától megvásárolhatók a 2023-as autópálya-matricák

December elsejétől, azaz a mai naptól nyílik lehetősége az autósoknak az éves megyei és országos matricák elővásárlására, derül ki az Index cikkéből. A személygépkocsik (D1 díjkategória) üzembentartóinak a megyei matricáért 5720, az évesért 49 190 forintot kell fizetniük, írják. 

Az e-autopalyamatrica.hu portál felhívja a figyelmet, hogy az elővásárolt matricák érvényességének kezdete 2023. január 1., nem pedig a vásárlás napja. 

Az érvényesség vége 2024. január 31., tehát az elővásárlók összesen 13 hónap érvényességi idővel számolhatnak. A vásárlók átutalással és bankkártyával is fizethetnek a kiválasztott matricáért. 

Fotó: gehringj / Getty Images Hungary

A korábbiakban elfogadott törvénymódosítás az útdíjak inflációkövető emelését tette lehetővé, de az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló éves jogosultságok ára ennek ellenére nem a jelenlegi fogyasztói árindex szerint, hanem csak 5 százalékkal emelkedik, írja az Index.

Mivel a díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a heti (10 napos) és havi termékek árát, így a rövidebb időszakokra vásárlóknak is jobban megéri éves matricát vásárolni: a jövő évtől 9 darab heti matrica ellenértéke megegyezik az éves jogosultság árával.

Az autósok nem hittek a szemüknek, amikor felbukkantak a medvék az országúton: videón a döbbenetes eset

Váratlan jövevények lassították le a forgalmat egy romániai országúton.

Képek: Getty Images Hungary

Source link