A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szeptemberben 20,1 százalékra nőtt az infláció. Ilyen rossz adatokra 1996 óta, azaz 25 éve nem volt példa Magyarországon. 

Az elszállt árak a magyarok vásárlási szokásaira is kihatnak. A legnépszerűbb hazai áruházláncok elmondták az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat az Indexnek

Változnak a vásárlási szokások az infláció miatt

Az élelmiszerárak 35,2 százalékkal a háztartási energia pedig 62,1 százalékkal emelkedtek 2021 szeptemberéhez képest. 

Az élelmiszerek közül a kenyér 76,2 százalékkal, a sajt 68 százalékkal a tejtermékek pedig 66,3 százalékkal lettek drágábbak tavalyhoz képest. A vezetékes gáz ára 121 százalékkal, az elektromos energiáé pedig 28,9 százalékkal emelkedett.

Ez alapján nem meglepő, hogy a hazai vásárlási szokások elkezdtek megváltozni az elmúlt időszakban és egyre tudatosabbá válnak a vásárlók. 

Fotó: dragana991 / Getty Images Hungary

„Megjelent a háborús infláció, ami magával hozta a lefelé vásárlás jelenségét. Ez azt jelenti, hogy a vevők elsősorban az olcsóbb, az akciós és a hatósági árazásban érintett termékeket részesítik előnyben” – mondta el Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője az Indexnek. A szakember kiemelte, hogy a vásárlói kosarak csökkenésben vannak és hogy a vevők nagyon meggondolják, hogy mit, mennyiért és mekkora mennyiségben vesznek. A cég saját márkás termékeinek forgalma jelentősen növekedett az elmúlt hónapokban, derül ki a cikkből. 

A CBA kommunikációs igazgatója szerint náluk is az első áras, saját márkás, akciós termékek kerültek fókuszba. A szakember ugyanakkor elmondta a lapnak, hogy olyan termékekkel nem találkozott, amelyekről teljesen lemondtak volna a vásárlók. A Lidlnél és az Auchannál szintén egyre népszerűbbek a saját márkás termékek a Tesconál és Pennynél pedig egyre többen keresik a promóciókat, írják. 

A saját márkás élelmiszerek előtérbe kerülésén kívül több áruházláncnál a vásárolt termékek mennyiségében is változásokat érzékelnek. 

„A volumenek egyes termékek esetében egyértelmű csökkenést mutatnak, kevesebb gyümölcsöt, húst és salátát vesznek a fogyasztók, azonban az alapvető élelmiszerek és a mentes termékek fogyása általánosságban véve továbbra is tartja magát.” – árulta el Fodor Attila a CBA kommunikációs igazgatója. Ehhez hasonló volumen csökkenést tapasztaltak a Pennynél és a Tesconál is. 

Az Auchannál azt mondták a lapnak, hogy a tranzakciószámban enyhe növekedésben vannak az előző évhez képest, ugyanakkor a karácsonyi időszakban sem tranzakciószám-, sem volumennövekedéssel nem számolnak. A Pennynél a volumencsökkenés ellenére szintén azt tapasztalták, hogy az év első kilenc hónapja alapján mind a vásárlók, és mind a tranzakciók száma növekedett. 

„Megfigyelhető, hogy az üzleteinkbe betérők többször vásárolnak némileg kevesebbet, ezzel csökkentve annak az esélyét, hogy megromoljon náluk az élelmiszer” – fogalmaztak a Pennynél. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Aldi magyarországi és nemzetközi tapasztalatai szerint a válságok, krízisek a diszkont szegmens felé terelik a vásárlókat. Ez a folyamat hazánkban is bekövetkezett az ár-összehasonlítás és az egyre növekvő vásárlói tudatosság miatt. Az Aldi áruházakban szintén növekedett a tranzakciók és a vásárlók száma. Ráadásul egyértelműen több nyugdíjas vásárlójuk lett, írja az Index.

Az infláció az előrejelzések alapján sajnos folytatódni fog, Kiss Péter az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója így nyilatkozott ezzel kapcsolatban a HVG-nek

„Nagy valószínűséggel felül kell vizsgálnunk az infláció tetőzésére vonatkozó előrejelzésünket, amely decemberi tetőzést vetített előre 20,8 százalékos inflációval. Ma már ez is optimistának tűnik”

Kiss Péter úgy véli, hogy a következő hónapokban fennmaradhat a 20 százalék körüli infláció és érdemi csökkenés a jövő év második negyedévétől lesz várható. De csak akkor, ha megmaradnak az árstopok. 

Ezért kimagasló nálunk az élelmiszer-drágulás: ekkor érhet véget a szakértő szerint

Egy agrárközgazdász nyilatkozott a magyarországi élelmiszer-drágulásról és arról, hogy hogyan alakulhatnak az árak a jövőben.

Képek: Getty Images Hungary

Source link