Az észak-magyarországi Putnoki-dombságban, Aggtelektől mintegy 15 kilométer távolságra fekszik az apró és gyönyörű Gömörszőlős. A mindössze 79 fő lakta falut festői környezete és látnivalói is különlegessé teszik.

A településre érkező túrázóknak nehéz volna nem azonnal beleszeretni a kis faluba, mely a csörgedező Keleméri-patak völgyében bújik meg, hangulatos utcáiról pedig a környező dombokra nyílik kilátás.

Gömörszőlős látnivalói

Az Országos Kéktúra 24. Putnok és Bódvaszilas közt vezető szakasza változatos, izgalmas, dimbes-dombos vidéket jár be. A kék sáv jelzés Gömörszőlős főútján, a Kassai úton kalauzolja végig a kirándulókat, ám nem érdemes végigszaladni a településen, ugyanis tele van szépséggel.

Fotó: Indafotó/Nardai Károly

Gömörszőlős legfőbb látnivalói közé tartozik a központban magasodó református templomon túl a Tompa Mihály nevét viselő tájház és helytörténeti gyűjtemény is, mely gyönyörű épületével és berendezési tárgyaival a helyi népi mesterségek és a régi falusi életmód emlékét őrzi az utókor számára.

A települést országszerte híressé teszi a dr. Gyulai Iván fémjelezte Ökológiai Intézet Alapítvány Oktató- és Bemutató Központja, ahova önmagában is sokan érkeznek, hogy tapasztalt oktatóktól tanuljanak a fenntartható szemléletű kertgazdálkodásról, a kert praktikus kialakításáról vagy a mélymulcs-technológiáról.

gömörszőlős térkép

Fotó: Indafotó/Óvónéni

A faluban bárki betekintést nyerhet a biogazdaságok működésébe, de az érdeklődők megnézhetnek többek közt egy gyapjúfeldolgozó műhelyt, egy csűrszínpadot vagy épp egy kézműves gyűjteményt is. Mindemellett természetesen a központban álló kisboltban a szezonális, helyi termékeket is megvásárolhatja az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

A környék természeti kincseit és a hagyományos gazdálkodás sokszínűségét megismerni vágyók egy 5 kilométeres körtúrát is tehetnek: a Határjárás tanösvény a falu szélén indul. A legtöbben mégis az Országos Kéktúra vonaláról ismerik, Kelemér és Zádorfalva között található a bájos település. Pihenőpontnak is ideális a helység, ahol több szálláshely is foglalható.

Gyönyörű falvak az országban

Mesebeli szépségűek Magyarország falvai az Országos Kéktúra vonalán.

(Képek: Indafotó/okopiacter, Nardai KárolyÓvónéni.)

Source link