Az Európai Unió minden országában köztudottan tilos vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használni, ennek ellenére gyakran történik baleset épp e szabály megszegése miatt. A veszély mellett komoly következményekre is számíthat a tilalmat megsértő közlekedő lebukás esetén.

Akár gépkocsival, akár más járművel indul az ember a forgalomba, a közlekedési szabályokat be kell tartania, és szigorúan felelősségre vonható az, aki ezt nem teszi meg. A bírság mellett akár három büntetőponttal is terhelhető az illető jogosítványa, ha tetten érik.

Telefonálás vezetés közben

Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ egyértelműen úgy fogalmaz: a gépkocsi vezetője nem használhat menet közben kézben tartott telefont. Ez a korlátozás nem csak a telefonálásra és az üzenetírásra vonatkozik, a szabály értelmében haladás, mozgás közben azért sem veheti kézbe a telefont a vezető, hogy elutasítson egy hívást, vagy keressen valamit a GPS-navigációban.

A szigorú szabályt az indokolja, hogy a telefon megosztja a sofőr figyelmét, a felelőtlen döntés súlyos, akár emberéleteket követelő balesetet is okozhat.

Akadt már olyan eset, amikor egy sofőrt lefüleltek a mobiltelefon-használat közben, ám úgy érvelt, csak a bejövő hívást utasította el egy gombnyomással. A hatóság azonban nem volt elnéző a vezetővel szemben, és az ítélet kimondta, hogy ez a mozdulat már kimeríti a kézben tartott telefon tilalmát a vezetés közben.

Egyetlen lehetőség mégis adott a gépkocsivezetők számára: forgalmi okból, így pirosra váltó lámpánál vagy dugóban történő megállásnál kézbe vehető a telefon. Amint elindul a forgalom, a tiltás újra érvényben van, erre nagyon kell figyelni.

Kétkerekű vagy gépkocsinak nem minősülő háromkerekű járműveken egyébként még forgalmi ok miatti megállás idején sem szabad a telefont így használni, csakis a forgalomból kiállva lehetséges nekik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Telefonálni tehát autóvezetés közben csak kihangosítóval, illetve headsettel lehet szabályosan, bár a maximális koncentráció érdekében akkor is érdemes rövidre fogni a beszélgetést. Ha egy baleset történik, a hatóság minden körülményt megvizsgál, így a mobilhasználatot is, a nem elégséges figyelem pedig minden esetben súlyosbító tényező.

Villámgyors KRESZ-kvíz

A KRESZ-kérdésekre tudni kell a választ a biztonságos közlekedéshez.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link