Az utakon gyakran közlekedők talán egyetértenek abban, hogy a leggyakrabban megszegett KRESZ-szabályok egyike az irányjelzés, köznapi nevén az indexelés elmaradása, ám ennek kockázatait hajlamos az ember elbagatellizálni.

A KRESZ pedig feketén-fehéren meghatározza, mely esetekben kötelező az irányjelző használata a járművezetőknek, a szabály megszegése nemcsak balesetveszélyes, hanem bírságot is vonhat maga után, és a jogosítvány is terhelhető három büntetőponttal.

Az indexelés szabályai

A KRESZ szerint az indexelés minden irányváltoztatásnál kötelező. Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet szerint irányváltoztatásnak minősül például, ha a jármű a terelővonalat, az úttest szélét vagy a képzeletbeli felezővonalat átlépi, forgalmi sávot változtat, ha másik útra kanyarodik, letér a főútvonalról, szilárd burkolatú útról.

Ilyenkor a vezető köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni, valamint jelezni a szándékát. 

A másik útra való kanyarodás mellett tehát indexelni kell előzési szándék esetén, amennyiben az előzés irányváltoztatással jár, valamint megálláskor, elinduláskor, illetőleg az úttestre hajtáskor.

Hogyan szabályos?

A KRESZ kimondja, hogy az irányváltoztatást – kivéve a körforgalmú útra történő bekanyarodást – a manőver előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezés alkalmazandó a körforgalomból történő kihajtás esetében is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A sofőr egyéb, nem kötelező esetekben is használhatja az irányjelzőt. Ha a biztonságos közlekedés megkívánja, akár egy kanyarodó főútvonalon továbbhaladó autósnak is megfontolandó lehet az indexelés, mivel ezzel a közlekedés többi résztvevője számára többlettájékoztatást ad. A fő szabály, hogy a jelzés megtévesztő sosem lehet.

Bár valószínűleg nem szorul magyarázatra, a KRESZ kitér arra is, hogy irányjelzés az erre szolgáló készülékkel, vagyis az indexszel végezve szabályos. Ha ezzel nem felszerelt a jármű, akkor karral vagy jelzőtárcsával kell egyértelműen jelezni a szándékot olyan módon, hogy az minden irányból, azaz elölről, hátulról és oldalról is jól látható legyen.

KRESZ-teszt a jelzőtáblákról

A jelzőtáblákat minden közlekedőnek ismernie kell. Te hány kérdésre tudod a helyes választ?

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link