Sokan évről évre előszeretettel ugyanazokat a jól bevált üdülőövezeteket keresik fel, elsősorban a szomszédos országokban és a közeli tengerpartokon, jól megközelíthető európai régiókban, miközben távoli, egzotikus úti célokról szövögetik álmaikat. Ha újra vágysz, nem kell messzi szigetek felé kacsintgatnod, a kontinensen belül is érdemes szétnézned.

A Napi.hu cikkéből kiderült, hogy a magyarok legnépszerűbb úti célja tavaly nyáron nem meglepő módon Horvátország volt. Az ezüstérmes hely Olaszországé lett, harmadik helyen Görögország végzett, őket pedig Ausztria, Románia és Spanyolország követte a megkötött utasbiztosítások adatai alapján.

Kevésbé felkapott európai úti célok

Európa telis-tele van kulturális kincsekkel, történelmi látnivalókkal, pezsgő nagyvárosokkal és mesébe illő tájakkal, nem muszáj mindig az adriai tengerpart felé venni az irányt, netán Róma, Párizs, Madrid felé vágynod. 

Liechtenstein

A Liechtensteini Hercegség az Alpok gyöngyszeme, Európa parányi, mégis varázslatosan szép törpeállama, mely Svájc és Ausztria határán húzódik. Mindössze 160 négyzetkilométer területű, lakossága 39 ezer fő, igazi pezsgő vidék festői alpesi panorámákkal.

A Rajna-völgyben fekvő Liechtensteint az Alpok vonulatai ölelik körbe. Az államba érkezők legfontosabb célpontja a főváros, Vaduz, amely a liechtensteini hercegi család székhelye is. A turizmus élénk, kulturális látnivalókban, művészeti kiállításokban gazdag, a város jelképévé vált hegyre épült középkori kővára, mely nem látogatható, de messziről is mesés látvány.

Közvetlen szomszédságában fekszik Schaan, mely az ország legnagyobb települése, Szent Lőrinc-temploma, kápolnái és erődjének romjai is megtekinthetők – érdemes felkeresni ezt is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Montenegró

Aki imádja az Adriai-tenger hangulatát, Horvátországon és Olaszországon túl is találhat gyönyörű úti célokat: Montenegró viszonylag jól megközelíthető távolságban van, tengerpartja gyönyörű, az ország változatos tájakban, látnivalókban bővelkedik. 

A Kotori-öböl népszerű úti cél a turisták körében, Kotor óvárosa és erődítménye is impozáns, látogatásra érdemes, de a festői Herceg Novi vagy Perast kisvárosa és a budvai riviéra is hamar a szívedbe lopja magát. Az országban található Sveti Stefan, a híres luxussziget, mely egykori halászfaluból lett a legnagyobb világsztárok kedvenc üdülőhelye.

Luxemburg

A Luxemburgi Nagyhercegség bejárását is érdemes bakancslistára tűzni: a gazdag törpeállamban jelentős ágazatnak számít a turizmus. A Franciaországgal, Németországgal és Belgiummal határos ország modern, fejlett, ráadásul gyönyörű természeti adottságokkal is rendelkezik, bár a pénztárcát nem árt kinyitni a látogatásnál.

A főváros az országhoz hasonló nevű Luxembourg, mely nemcsak fontos uniós székhely – itt található többek közt az Európai Bíróság és az Európai Parlament titkársága is -, de fontos történelmi, kulturális értékkel is vonzza az utazókat. Óvárosa, erődje impozáns, az év egy szakában megtekinthető a nagyherceg palotája is, és számos múzeum is vár itt. Az országban Vianden várát és a Pétrusse-folyó völgyi kazamatákat is sokan javasolják felkeresni.

Jól ismered Európa földrajzát?

Vajon minden európai országot jól ismersz, azokat is, ahol nem jártál? Az alábbi kvízben tesztelheted földrajztudásodat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Source link